- ISBN
- 978-973-46-1057-0
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 8
- Număr pagini
- 288
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Seria de autor „Amelie Nothomb”
- Domenii
Amelie Nothomb este autoarea bestsellerurilor Igiena asasinului, Uimire si cutremur, Metafizica tuburilor, Mercur, Antichrista, Dictionar Robert de nume proprii, Sabotaj din iubire, Biografia foamei, Cosmetica dusmanului, Catilinarele, Acid sulfuric, Peplum, Atentat si Jurnalul Rindunicii.
Traducere din limba franceza si note de Maria Zirna
Distins cu Prix de Flore, In necunostinta de cauza (2007) ofera o perspectiva total diferita de cea din Uimire si cutremur asupra perioadei pe care scriitoarea a petrecut-o la Tokyo la virsta de douazeci de ani. Convinsa ca cea mai eficienta metoda de a-si imbunatati cunostintele de japoneza e aceea de-a le preda localnicilor franceza, Amelie decide sa dea lectii particulare, intilnindu-l astfel pe Rinri, un tinar japonez de familie buna, cu care ajunge sa se logodeasca. Calauzita de Rinri, Amelie porneste intr-o calatorie initiatica prin spatiul enigmatic al Japoniei, explorind rafinamentele bucatariei nipone, peisajele de o frumusete ireala, folclorul japonez sau sistemul educational, si dezvaluindu-ne constant diferentele culturale si lingvistice dintre Extremul Orient si Occidentul european.
„Fie ca este vorba despre neintelegeri lingvistice sau confruntari gastronomice, Amelie Nothomb nu are rival la punerea in scena a acestui conflict cultural. Si asta cu un simt al autoironiei a carui intreaga masura ne-o ofera aci. Dornica sa adopte obiceiurile unei Japonii care o fascineaza, inghite tot felul de umilinte – ca sa nu mai vorbim de caracatite vii, ce constituie meniul unei cine memorabile! Iar momentele de gratie sint nenumarate in acest roman cu siguranta foarte reusit.” (Lire)
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 8
- Număr pagini
- 288
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
Despre autori
Amélie Nothomb s‑a născut în 1967 la Kobe (Japonia). Este fiica unui ambasador belgian şi nepoata omului politic Charles‑Ferdinand Nothomb, descendenta unei ilustre familii bruxeleze care a adus provincia Luxemburg regatului Belgiei. Copilăria şi adolescenţa ei sunt de fapt o lungă călătorie prin lume: îşi petrece primii trei ani de viaţă în Japonia, urmează China (Beijing), SUA (New York), Bangladesh, Birmania, Laos. În 1984, îşi începe studiile de filologie la Université Libre de Bruxelles. Adolescentă anorexică, Amélie mărturiseşte că abia la treizeci şi patru de ani a reuşit să se accepte „fizic”, vindecându‑se printr‑o bulimie... a cititului şi a scrisului: de zece ani, în fiecare toamnă un roman, imediat trecut în fruntea listei de bestsellere. Igiena asasinului, prima ei carte, publicată la doar douăzeci şi patru de ani, s‑a vândut în peste 300.000 de exemplare, iar Uimire şi cutremur (distinsă cu Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze) s-a vândut în aproape o jumătate de milion de exemplare. Tradusă peste tot în lume, invitată de mai multe ori la „Bouillon de culture”, celebra emisiune a lui Bernard Pivot, Amélie Nothomb beneficiază de un portret compus din superlative: „fenomen literar şi mediatic”, „talent stupefiant”, „succes fenomenal”. La Editura Polirom au apărut: Igiena asasinului (2002, 2009), Metafizica tuburilor (2004), Mercur (2004), Antichrista (2004, 2006), Dicţionar Robert de nume proprii (2005), Sabotaj din iubire (2005), Biografia foamei (2006), Cosmetica duşmanului (2006), Catilinarele (2006), Acid sulfuric (2007), Peplum (2007), Jurnalul rândunicii (2007), Atentat (2007), În necunoştinţă de cauză (2008), Combustibilii (2008), Drept de viaţă şi de moarte (2009), O formă de viaţă (2012) şi Să‑ţi ucizi tatăl (2012).