Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
Vacile lui Stalin
ISBN
978-973-46-3086-8
An apariție
2012
Lună apariție
11
Număr pagini
448
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Proză XXI
Domenii

Vacile lui Stalin

Autori: Sofi Oksanen
Vezi eBook
 
Traducere din limba finlandeza si note de Sigrid Crasnean
 
Sofi Oksanen, cea mai importanta scriitoare finlandeza contemporana a mai publicat la Editura Polirom romanul Purificare (2012), carte tradusa in 43 de tari si recompensata cu peste 10 premii literare importante.
 
Vacile lui Stalin (2003), romanul de debut al lui Sofi Oksanen, urmareste cu o luciditate si o franchete uneori brutale destinele a doua imigrante estoniene, mama si fiica, marcate de stigmatul originii lor „rusinoase”. Intr-o epoca in care pentru concetatenii lor finlandezi a fi estoniana este sinonim cu a fi prostituata sau informatoare KGB, Katariina si Anna sint silite sa-si treaca sub tacere originile pentru a fi acceptate de semenii lor. Dar trecutul inchis in tainitele sufletului le macina pe dinauntru ca o boala nestiuta, creindu-le un sentiment acut de dezradacinare. Daca, in cazul Katariinei, nevoia de exorcizare a trecutului se manifesta printr-o totala negare de sine, pentru Anna, aceasta ia forma unei boli nervoase acute, care pune stapinire pe viata ei. Sofi Oksanen zugraveste cu o veridicitate remarcabila atrocitatile regimului comunist si realitatea dezolanta din Estonia sovietica, pe care personajele sale o privesc deopotriva ca pe o patrie iubita si detestata, ca pe un infern si un refugiu.
 
„Sofi Oksanen relateaza in Vacile lui Stalin povestea familiei sale: mama sa, o tinara colhoznica din Estonia, intilneste in anii ’70 un finlandez chipes aflat in trecere. Insa Razboiul Rece distruge aceasta idila. Supravegherea si denunturile fac povestea de iubire imposibila. Perestroika nu schimba nimic: femeia estoniana este fie o curva, fie o informatoare KGB. Sofi Oksanen descrie utopiile tocmai prin ceea ce vor sa tainuiasca, fie ca e vorba de mesele sovietice supraincarcate pentru a masca lipsurile sau de farfuriile aproape goale pe care occidentalii le servesc convivilor pentru a uita ca se ghiftuiesc in serile de singuratate.” (Le Nouvel Observateur)
An apariție
2012
Lună apariție
11
Număr pagini
448
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Sofi Oksanen s-a născut în 1977 la Jyväskylä, în Finlanda. A studiat literatura şi dramaturgia la Helsinki şi a devenit cunoscută odată cu publicarea romanelor Stalinin lehmät (Vacile lui Stalin, 2003; Polirom, 2012) şi Baby Jane (2005). În 2007 a scris piesa de teatru Puhdistus (Purificare), ce s-a bucurat de un mare succes pe scena Teatrului Naţional Finlandez şi a stat la baza romanului omonim, publicat în 2008 (Polirom, 2012, 2013, 2021). După apariţie, Purificare a urcat rapid în topul bestsellerurilor finlandeze şi a fost distins cu numeroase premii prestigioase precum Finlandia Prize (2008), Nordic Council Literature Prize (2010), Prix Femina étranger (2010) sau Prix du Roman FNAC (2010). I-au urmat romanele Kun kyyhkyset katosivat (Ziua când au dispărut porumbeii, 2012; Polirom, 2013) şi Norma (2015). Sofi Oksanen a scris şi alte piese de teatru foarte apreciate de public, iar două dintre romanele ei, Baby Jane şi Purificare, au fost ecranizate. În 2013 scriitoarei i s-a decernat Nordic Prize, unul dintre cele mai importante premii acordate de Academia Suedeză, iar în 2018 a primit din partea statului francez titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor.



Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.