Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
Marea trecere
ISBN
978-973-46-2894-0
An apariție
2012
Lună apariție
9
Număr pagini
564
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Proză XXI
Domenii

Marea trecere

Autori: Cormac McCarthy
 
Traducere din limba engleza si note de Claudia Asanachescu
 
Autor distins cu Premiul Pulitzer
 
Al doilea volum din Trilogia Frontierei, ce cuprinde romanele All the Pretty Horses (Calutii mei, caluti frumosi, Polirom, 2011) si Cities of the Plain (1998).
 
Actiunea romanului Marea trecere este plasata spre sfirsitul anilor ’30, inainte si in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Billy Parham, protagonistul, un cowboy aflat la virsta adolescentei, prinde in capcana o lupoaica, dupa ce aceasta atacase vitele de la ferma familiei sale. Dar, in loc sa o omoare, hotaraste sa o duca inapoi in tinuturile de unde venise, strabatind intinderile nesfir­site de prerie si muntii aflati la granita cu Mexicul. Calatoria lor curajoasa, prin locuri inspaimintator de pustii, insa atit de frumoase, ajunge in impas din clipa in care dau peste oameni. Baiatul devine martor al unor intimplari la limita dintre basm si cosmar, intr-o lume marcata de atita cruzime si violenta, incit nu pare a fi guvernata decit de legea implacabila a mortii.
 
Marea trecere este legat tematic de bestsellerul Calutii mei, caluti frumosi: recunoastem acelasi stil simplu si cuprinzator, asemanator intinderilor nemiloase de stepa pe care le descrie, aproape beckettian in amestecul sau de umor sec si disperare existentiala.” (Library Journal)
 
„Pentru cititorii care cad sub vraja romanelor lui McCarthy, pasajele sale sonore sint ca o furtuna – intunecate, cu nori grei, amenintatori. Ceea ce il face sa fie un scriitor redutabil este autoritatea tonului pe care o capata cele mai reusite fragmente din Calutii mei, caluti frumosi si Marea trecere; McCarthy nu se complace in jocul ironiilor, al artificiilor stilistice sau al tiradelor autoreferentiale, ci raspunde acelei chemari de moda veche a scriitorului ca martor al adevarului.” (The Observer)
 
„Nelinistit, adeseori brutal si fatalist dincolo de orice limita, romanul exprima inca o data viziunea sumbra pe care pare sa o aiba McCarthy asupra lumii. Si, pentru ca este unul dintre cei mai mari maestri ai prozei americane, povestile sale sint pasionante si convingatoare. Momente de viata aparent obisnuite capata anvergura unor revelatii religioase.” (Kirkus Reviews)
An apariție
2012
Lună apariție
9
Număr pagini
564
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Fără comentarii


Despre autori


Apreciat romancier, dramaturg şi scenarist, Cormac McCarthy a abordat în scrierile sale o diversitate de genuri, de la goticul sudist la western sau la teme postapocaliptice, fiind recompensat pentru activitatea sa literară cu premii prestigioase precum National Book Award, Premiul Pulitzer, National Book Critics Circle Award sau Premiul PEN/Saul Bellow pentru întreaga creaţie artistică. Ecranizările romanelor sale s-au bucurat de mare succes, filmul Nu există ţară pentru bătrîni, regizat de fraţii Joel şi Ethan Coen, obţinînd patru premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film. La Editura Polirom au apărut romanele: Nu există ţară pentru bătrîni (2010), Meridianul sîngelui (2011), Căluţii mei, căluţi frumoşi (2011), Marea trecere (2012) şi Oraşele din cîmpie (2014).



Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.