Omul de nicăieri
Omul de nicăieri
Omul de nicăieri
Omul de nicăieri
Omul de nicăieri
Omul de nicăieri
Omul de nicăieri
Omul de nicăieri
Omul de nicăieri
Omul de nicăieri
Omul de nicăieri
Omul de nicăieri
Omul de nicăieri
Omul de nicăieri
Omul de nicăieri
Omul de nicăieri
Omul de nicăieri
Omul de nicăieri
ISBN
978-973-46-1644-2
An apariție
2010
Lună apariție
3
Număr pagini
264
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Proză XXI
Domenii

Omul de nicăieri

Autori: Aleksandar Hemon
 
Traducere din limba engleza si note de Dan Sociu

Jozef Pronek, protagonistul fanteziilor din romanul Omul de nicaieri, rataceste prin Chicagoul anilor ’90. Este un tinar bosniac care visa in liceu sa atinga celebritatea cu trupa sa cintind cintece de Beatles, un specimen anacronic picat in toiul miscarilor contraculturale ale vremii, un personaj cu o identitate dubioasa si un trecut ce ramine partial invaluit in mister. Viata lui Pronek pare sa se reconfigureze in fiecare nou capitol, din diversele perspective ce reconstruiesc personajul si in contextele bizare in care se trezeste blocat: in Kiev, in timpul unei lovituri de stat de dupa prabusirea Uniunii Sovietice, dind mina cu presedintele George Bush, cu care are un schimb ridicol de replici; sau militind timorat pentru Greenpeace; sau facind pe detectivul particular. Cert este ca reuseste mereu sa stirneasca interesul celor din jur, care ii atribuie automat amprenta alienanta si exotica a refugiatului dintr-o tara devastata de razboi. Privita prin ochii acestui emigrant mereu stingher si nedumerit de reactiile celor din jur, lumea se invaluie intr-un aer de stranietate ce lumineaza fiecare detaliu marunt din noi unghiuri.  

„Un virtuoz al limbajului, stilisticii si observatiei sociale, Aleksandar Hemon  a scris un roman de un umor caustic si cauterizant. Adolescentul balcanic angoasat si chinuit de hormoni pe care l-a creat este profund uman, total irezistibil si adesea haios, in acelasi timp produsul unei culturi aparte si om universal.” (San Francisco Chronicle)

„Unul dintre cei mai interesanti antieroi de la Augie  March incoace. Hemon nu este capabil sa scrie nici macar o propozitie plicticoasa si, ca urmare, literatura are numai de cistigat.” ( The New York Times Book Review)
An apariție
2010
Lună apariție
3
Număr pagini
264
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Fără comentarii


Despre autori


Aleksandar Hemon s-a nascut in 1964 la Sarajevo, a absolvit universitatea din acelasi oras si a ajuns sa publice in fosta Iugoslavie, inainte de implinirea virstei de 26 de ani. In 1992, a plecat la Chicago, cu intentia de a petrece citeva luni acolo. Asediul orasului Sarajevo i-a facut insa reintoarcerea imposibila. Hemon este autorul romanelor The Lazarus Project si Nowhere Man (Omul de nicaieri) – primul nominalizat in 2008 la National Book Award, al doilea, la National Book Critics Circle Award – si a doua volume de povestiri, The Question of Bruno si Love and Obstacles, care s-au bucurat de aprecierea criticii si a publicului. Pentru talentul sau, i s-au acordat doua burse de creatie, de catre fundatiile Guggenheim si MacArthur, in 2003 si 2004. In prezent, Aleksandar Hemon traieste in continuare la Chicago, cu sotia si fiica sa.


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.