Plimbarea
Plimbarea
Plimbarea
Plimbarea
Plimbarea
Plimbarea
Plimbarea
Plimbarea
Plimbarea
Plimbarea
Plimbarea
Plimbarea
Plimbarea
Plimbarea
Plimbarea
Plimbarea
ISBN
978-973-46-1008-2
An apariție
2008
Lună apariție
6
Număr pagini
248
Tip ediție
cartonată
Format
130x200
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Proză XXI
Domenii

Plimbarea

Autori: Attila Bartis
 
Traducere din limba maghiara de Marius Tabacu

Aceasta carte a aparut cu sprijinul Hungarian Book Foundation.

Plimbarea este povestea unui copil abandonat al revolutiei, un orfan al Estului la intersectia marilor conflicte ideologice. Este relatarea maturizarii sale intr-o lume framintata de insurectii impodobite cu pene de paun, marcata in egala masura de ostilitatea celor din jur si de dragostea putinilor apropiati, ce vor cadea pe rind in bratele mortii. Copilul care incarunteste in somn, blestemat parca sa-i piarda pe toti cei de care se ataseaza, deapana firul unei vieti de-o stranietate care sfirseste prin a deveni dureros de familiara. Concizia fermecator controlata a stilului contribuie in mod semnificativ la construirea unei atmosfere de un cenusiu apasator, sfisiat pe alocuri de explozii bine dozate de culori stridente.

"Cititorule! Ai pus deja mina pe aceasta carte. Te rog sa o rasfoiesti si sa citesti trei fraze. Plimbarile au efect curativ. Chiar farmec. O plimbare temeinica poate prelungi cu ani buni viata plimbaretilor, a locurilor de pelerinaj. In acest sens, Plimbarea nu este doar un roman, ci si o plimbare. O forta tamaduitoare. Iar boala nu este decit decadenta. Plimbarea descrie decadenta si se ridica impotriva ei. A existat odinioara un imperiu printre ale carui ruine traim noi. Epoca lui de aur a fost una de argint, iar cea de argint a fost de fier. Si doar in aparenta etern: obiectele ni s-au pastrat, insa oamenii lui au murit aproape intotdeauna... Dar sint suficiente doar citeva nume de statiuni balneare si vedem aievea un imperiu intreg, de la Marienbad pina la Tusnad si de la Abbazia pina la Baile Tatra. Una dintre locatiile Plimbarii este o statiune balneara, dar nu in epoca ei de aur, ci mult mai tirziu, undeva intre 1968 si 1992. Majoritatea celor care au apucat sa-i vada epoca de argint au murit inca de cind cei din generatia lui Attila Bartis erau copii. Acum, scriitorul epocii de plastic tirzii le cinta respectuos prohodul. Se pare ca Plimbarea e primul roman care o face." (Istvan Kemeny)

"Dupa parerea mea, Editura Polirom a intrat in posesia unei rare bijuterii literare. O lucratura miniaturala demna de vechii maestri orientali aduce laolalta desertaciunea, revolutia, pustiirea, iubirea, framintarea, fuga si neputinta. Mai cred ca Plimbarea reuseste unul din marile paradoxuri posibile: splendoarea iese deasupra, ca o spuma, dintr-o tristete sfisietoare." (Filip Florian)
An apariție
2008
Lună apariție
6
Număr pagini
248
Tip ediție
cartonată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Attila Bartis s-a născut în 1968 la Tîrgu Mureş şi a emigrat în Ungaria împreună cu familia în anul 1984. Considerat astăzi unul dintre cei mai importanţi prozatori maghiari contemporani, a debutat în 1995 cu romanul A séta (Plimbarea, Polirom, 2008). În 1998 a publicat volumul de nuvele A kéklő pára (Aburul albăstrui), urmat în 2001 de romanul A nyugalom (Tihna, Polirom, 2017), care a inspirat drama Anyám, Kleopátra (2002; Mama mea, Cleopatra), şi de volumul de nuvele A Lázár apokrifek (2005; Apocrifele lui Lazăr). În 2015 îi apare romanul A vége (Sfîrşitul). De-a lungul carierei i-au fost decernate numeroase distincţii literare importante, printre care se numără Premiul Tibor Déry (1997), Premiul Sándor Márai (2002), Premiul Attila József (2005), Premiul Szép Ernő (2010), dar şi Ordinul de Merit Marea Cruce a Ungariei în grad de cavaler (2006), oferit de statul maghiar ca recompensă pentru promovarea literaturii maghiare peste hotare. De altfel, Bartis este unul dintre cei mai traduşi scriitori maghiari de azi. Romanul Plimbarea a apărut în 1999 în germană, în 2009 în franceză, în 2016 în spaniolă, iar Tihna a cunoscut mai multe traduceri (în germană, franceză, engleză, suedeză, slovenă, italiană, spaniolă, română etc.), fiind pînă în prezent cel mai popular roman al său. Prozatorul maghiar este cunoscut şi pentru pasiunea sa pentru arta fotografică, una dintre cele mai cunoscute expoziţii ale lui fiind Moştenirea Engelhard. În 2010 a publicat albumul fotografic A csöndet úgy (Liniştea aşa). În prezent Attila Bartis trăieşte în Budapesta.



Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.