- ISBN
- 978-973-46-6708-6
- An apariție
- 2017
- Lună apariție
- 6
- Număr pagini
- 272
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
- Colecție
- TOP 10+
- Domenii
Traducere din limba maghiară de Ildikó Gábos-Foarţă
Romanul Regele alb a fost distins în Ungaria cu premiile Tibor Déry, Sándor Márai şi Jan Michalski şi a fost tradus în peste treizeci de limbi, în prezent existînd şi un proiect de ecranizare în Marea Britanie.
Structurat în 18 capitole, fiecare echivalent cu cîte o nuvelă aproape autonomă, romanul Regele alb urmăreşte, pe parcursul unui an şi jumătate, întîmplările, cînd hazlii, cînd dramatice, ale personajului principal, un copil de 11 ani pe nume Dzsátá, al cărui tată e „reeducat prin muncă” la Canalul Dunăre-Marea Neagră din pricina semnării unei petiţii cu conţinut critic la adresa regimului, ceea ce îl face vinovat de „activităţi subversive antistatale”. În societatea profund dictatorială în care trăieşte Dzsátá, marcată de penurie, teamă, minciună, neîncredere, violenţă şi frustrări, cititorul va recunoaşte cu uşurinţă România „epocii de aur”.
- An apariție
- 2017
- Lună apariție
- 6
- Număr pagini
- 272
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
Despre autori
György DRAGOMÁN este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai traduşi scriitori maghiari contemporani. Născut în 1973 la Târgu Mureş, s-a stabilit în 1988 în Ungaria, împreună cu familia. A studiat filozofia şi literatura engleză la ELTE, în Budapesta, şi a lucrat la o teză de doctorat despre proza lui Samuel Beckett, traducând în acelaşi timp din opera acestuia, dar şi din cea a lui James Joyce, Ian McEwan şi Irvine Welsh. A debutat în 2002, cu volumul A pusztítás könyve (Cartea desfacerii), care a primit premiul Sándor Bródy, urmat în 2003 de piesa de teatru Nihil şi în 2005 de romanul A fehér király (Regele alb, Polirom, 2008, 2017), care a fost distins în Ungaria cu premiile Tibor Déry şi Sándor Márai şi tradus în peste 30 de limbi. În 2011 i s-a acordat Premiul pentru Literatură Jan Michalski pentru acelaşi roman. În 2014 prozatorul a publicat romanul Máglya (Rugul, Polirom, 2015), care s-a bucurat de un mare succes internaţional. În 2020, la Editura Polirom a mai apărut volumul Corul leilor, ce alcătuieşte, alături de cartea de faţă, un diptic de proză scurtă în care Dragomán îşi dă măsura talentului literar şi a profunzimii cu care reuşeşte să sondeze abisurile minţii umane.