- ISBN
- 978-973-46-0483-8
- An apariție
- 2007
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 256
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Proză XX
- Domenii
„O noua capodopera a unui talent incontestabil.” (The Observer)
Povestea lui Orisicine (in original, Everyman) preia titlul unei opere anonime din literatura engleza a secolului al XV-lea (?1470). Scrisa in cuplete rimate, piesa descrie in mod alegoric salvarea sufletului Omului (Everyman), pe care il ajuta Faptele Bune, dupa ce in clipa mortii il parasesc Prietenia, Frumusetea, Puterea, Stiinta, Bagarea de seama si Cele cinci simturi. Asemenea eroului piesei medievale, personajul lui Roth este un barbat care, dupa ce a gustat din plin placerile vietii, isi regreta tineretea si vigoarea, refuzind sa se caiasca pentru numeroasele greseli pe care le-a savirsit, desi, dincolo de evocarea unui trecut plin de succese profesionale si erotice, se simte nota nostalgica a parerii de rau dupa ?lucrurile cu adevarat importante„.
”Un roman remarcabil prin concizie si eleganta, dar si prin indrazneala cu care abordeaza o tema prea putin exploatata in literatura contemporana: degradarea trupului sub asaltul nemilos al timpului. Philip Roth ne ofera o meditatie tulburatoare despre conditia omului modern si relatia acestuia cu lumea si cu sine insusi.? (The Washington Post Book World)
- An apariție
- 2007
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 256
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
Despre autori
Philip ROTH s‑a născut în Newark, New Jersey, în 19 martie 1933. Al doilea copil al unui cuplu de americani din a doua generaţie, Bess şi Herman Roth, Philip Roth a crescut în marea comunitate evreiască din Weequahic, cartier la care avea să revină în scrierile lui. După absolvirea liceului Weequahic în 1950, a studiat la Bucknell University din Pennsylvania şi la University of Chicago, unde a primit o bursă pentru a‑şi definitiva masterul în literatură engleză. În 1959 a publicat La revedere, Columbus – o selecţie de povestiri şi o nuvelă –, pentru care a primit National Book Award. Zece ani mai târziu, publicarea celui de‑al patrulea roman al său, Complexul lui Portnoy, i‑a adus lui Roth aprecierea criticii şi succesul comercial, consolidându‑i poziţia printre cei mai buni scriitori tineri americani. Roth este autorul a treizeci şi una de cărţi, printre ele numărându‑se şi cele care urmăresc destinul lui Nathan Zuckerman şi pe al unui narator imaginar pe nume Philip Roth, prin care scriitorul a explorat şi a dat glas complexităţii vieţii americane în secolele XX şi XXI. Contribuţia durabilă a lui Roth la literatură a fost larg recunoscută de‑a lungul vieţii sale, nu doar în America, ci şi în străinătate. Printre alte distincţii, a primit Pulitzer Prize, International Man Booker Prize, a fost de două ori câştigător al National Book Critics Circle Award şi National Book Award şi i‑au fost conferite distincţiile National Medal of Arts şi National Humanities de preşedinţii Clinton şi Obama. Philip Roth a murit în 22 mai 2018, la vârsta de optzeci şi cinci de ani, la şase ani după ce renunţase la scris.