- ISBN
- 978-973-46-7825-9
- An apariție
- 2019
- Lună apariție
- 2
- Număr pagini
- 232
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
- Colecție
- PLURAL
- Domenii
Traducere de Cătălin Avramescu şi Ştefan Vianu
Studiu introductiv de Cătălin Avramescu
La apariţia lor, Maximele lui La Rochefoucauld, colecţie de scurte cugetări în care acţiunile oamenilor se dezvăluie a fi motivate îndeosebi de interes şi de orgoliu, i-au scandalizat pe mulţi. Rod al unei minţi pătrunzătoare ce pare să surprindă doar aspectele negative ale naturii umane, formulate concis şi elegant, ele i-au adus autorului eticheta de filozof al amorului-propriu. Ecoul lor a fost considerabil. La Rochefoucauld a rămas în memoria culturală drept unul dintre principalii moralişti francezi. Nietzsche şi Roland Barthes l-au apreciat, iar Cioran a fost catalogat la un moment dat drept un „La Rochefoucauld al secolului XX”.
„Una dintre lucrările care au contribuit cel mai mult la formarea gustului naţiei noastre şi la a-i da un spirit de justeţe şi de precizie a fost micul volum al Maximelor lui François, duce de La Rochefoucauld... Acest mic volum a fost citit cu aviditate; el ne-a deprins să gîndim şi să dăm ideilor o expresie viguroasă, dar şi precisă şi delicată. De la renaşterea literaturii încoace, nimeni nu mai avusese pînă la el acest merit în Europa.” (Voltaire, Le siècle de Louis XIV)
- An apariție
- 2019
- Lună apariție
- 2
- Număr pagini
- 232
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
Despre autori
François VI, Duce de La Rochefoucauld, Prinţ de Marcillac (1613-1680) a fost un filosof și moralist francez, fin observator al moravurilor și caracterelor. Opere: Memorii (1662), Cugetări sau sentințe și maxime morale (1664, mai cunoscute sub titlul scurt de Maxime).