Învoiala
Învoiala
Învoiala
Învoiala
Învoiala
Învoiala
Învoiala
Învoiala
Învoiala
Învoiala
Învoiala
Învoiala
Învoiala
Învoiala
Învoiala
Învoiala
Învoiala
Învoiala
Învoiala
Învoiala
ISBN
978-973-46-6025-4
An apariție
2016
Lună apariție
5
Număr pagini
216
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Colecție
FICTION LTD
Domenii

Învoiala

Autori: George Bălăiță
9,99 lei

Vezi eBook
 
„M-am tot intrebat, dupa ce am citit extraordinarul «scenariu» de George Balaita sub titlul Invoiala, in ce raport exact sta el cu Povestea lui Stan Patitul a lui Creanga, dupa care se pretinde a fi fost scris. Cum oricine isi poate da seama, Balaita a inventat o poveste paralela cu aceea a lui Creanga, plina de viata, cu amanunte autentice, vii, pitoresti, cu personaje memorabile. Aceasta poveste este un adevarat roman taranesc, realist si fabulos totodata, ceea ce povestea lui Creanga nu voia sa fie. De aici diferenta principala si care, cum sugeram, nu tine de deosebirile faptice, ci de altceva, mai profund, si anume de sensul intregului. Povestea lui Creanga este, in felul celor populare, paradigmatica, ilustrarea propozitiei ca barbatului neinsurat pina la 30 de ani «numai dracu-i vine de hac» (evident, intrupat intr-o femeie care poseda una sau mai multe dintre coastele necesare); si nu stiu daca nu cumva numele de Stan Patitul i se trage mai curind eroului de la experienta lui matrimoniala tardiva decit de la Chirica, dracul, care mai mult l-a ajutat. Scenariul lui Balaita este mai complex si nu poate fi redus la o singura idee (era sa spun coasta de drac), cum ar fi bunaoara aceea (inexistenta la Creanga) ca nu e om fara ceva diavolesc in sine, dupa cum nu e diavol fara capacitate de umanizare. Personajul principal nu mai este, cred, Stan, ca la Creanga, ci Chirica (sau, ma rog, cei doi ajung pe picior de egalitate, frati). Acest Chirica impatimit de jocuri de noroc si papusarii, ba chiar cazind in ispite erotice, este delicios, profund si totodata insesizabil, un personaj complet nou. Chirica si Stan sint asemanatori, iar de la un punct isi fac unul altuia pandant. Aici este originalitatea scenariului, care transforma o opera dupa Creanga intr-una noua, inedita, personala.” (Nicolae Manolescu)
An apariție
2016
Lună apariție
5
Număr pagini
216
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


George Bălăiţă (1935 -2017) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi prozatori ai literaturii române contemporane. Absolvent al Facultăţii de Filologie, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi (1967). A fost desenator tehnic, profesor suplinitor, instructor metodist. Din 1964, redactor, apoi redactor-şef adjunct al revistei băcăuane Ateneu. În 1979 se mută la Bucureşti, ca secretar al Uniunii Scriitorilor. A fost director al Editurii Cartea Românească între 1980 şi 1989. Dintre cărţile sale, publicate în numeroase ediţii şi traduse în mai multe limbi, amintim: Călătoria (1964), Conversînd despre Ionescu (1966), Întîmplări din Noaptea Soarelui de Lapte (1968), Ucenicul neascultător (1977). I s-au acordat, printre altele, Premiul Uniunii Scriitorilor (1975) şi Premiul Academiei Române (1977). Bursier Fulbright (Iowa University, SUA, 1980). La Editura Polirom au apărut: Opere I. Lumea în două zile (2009), Opere II. Marocco (I) (2011) şi Opere III. Marocco (II) (2011).


Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.