- ISBN
- 978-973-46-9355-9
- An apariție
- 2023
- Lună apariție
- 8
- Număr pagini
- 240
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Esențial
- Domenii
Premiul Nobel pentru Literatură 1988
Traduceri din limba arabă şi note de Nicolae Dobrişan şi Costel Dina
Hoţul şi câinii este unul dintre cele mai apreciate romane ale scriitorului egiptean Naghib Mahfuz. Sa‘id Mahran, un hoţ eliberat recent din închisoare, vrea să se răzbune pe cei care l-au băgat acolo. Scris sub forma unei false cărţi poliţiste, romanul duce mai departe preocupările existenţialiste ale autorului, care face din protagonist un adevărat anarhist. Al-Karnak este o cafenea din Cairo frecventată de tineri, în majoritate studenţi, într-o perioadă în care aparatul represiv egiptean arestează oameni în masă, sub acuzaţii de apartenenţă la diverse organizaţii. Cafeneaua Al-Karnak este un roman politic a cărui acţiune se desfăşoară în turbulenţii ani ’60, într-un Egipt măcinat de conflicte ideologice şi războaie, de nedreptăţi şi nemulţumiri sociale profunde.
„Naghib Mahfuz a inventat practic romanul ca o formă literară arabă. El excelează în contopirea emoţiei profunde cu melodrama.” (The New York Times Book Review)
„Varietatea incredibilă a stilului lui Mahfuz continuă să ne fascineze.” (The Washington Post)
„Un Dickens al cafenelelor din Cairo.” (Newsweek)
- An apariție
- 2023
- Lună apariție
- 8
- Număr pagini
- 240
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Naghib MAHFUZ (1911-2006), unul dintre cei mai apreciaţi scriitori egipteni, s-a născut în Cairo, într-o familie musulmană din clasa de mijloc, şi a primit o educaţie religioasă foarte strictă. După absolvirea liceului, în 1930 a fost admis la Universitatea din Cairo, unde a studiat filozofia. La încheierea studiilor, a lucrat o vreme în administraţia universităţii, apoi a devenit funcţionar de stat în Ministerul Cultelor. A scris numeroase romane, povestiri şi scenarii de film. A proiectat o serie vastă de romane care să acopere întreaga istorie a Egiptului, însă schimbările dramatice de pe scena politică egipteană l-au făcut să se concentreze asupra tematicii sociale, prezentată într-un stil realist în Trilogia Cairoului (1956-1957), Băieţii de pe strada noastră (1959) sau Pălăvrăgeală pe Nil (1966). În anii ’60-’70, a început să experimenteze cu formule literare mai flexibile, în romane ca Miramar (1967), O mie şi una de nopţi şi zile (1979) sau Akhenaton, cel ce sălăşluieşte în adevăr (1985). În 1988 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură. Din opera lui Naghib Mahfuz, la Editura Polirom au apărut romanele: O plimbare prin palat, Palatul dorinţei şi Strada Zahărului din Trilogia Cairoului, Băieţii de pe strada noastră, Pălăvrăgeală pe Nil şi Teba în război.