- ISBN
- 978-973-46-6693-5
- An apariție
- 2017
- Lună apariție
- 6
- Număr pagini
- 224
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Esențial
- Domenii
Traducere din limba engleză şi note de Daniela Rogobete
Galben de Crome, primul roman al lui Huxley, apărut în 1921, este o satiră socială rafinată, de un umor subtil, care ia în derîdere modele şi snobismul „lumii bune” britanice, cu toanele, preţiozitatea şi superficialitatea ei. Personajul central al cărţii, tînărul poet Denis Stone, soseşte într-o vizită la conacul Crome al familiei Wimbush. Aici întîlneşte o întreagă societate venită să se destindă. Astfel, romanul explorează o reţea de relaţii şi raporturi sociale din cele mai diverse, căci fiecare personaj are cîte o obsesie ce-l marchează. Henry Wimbush, proprietarul domeniului Crome, un aristocrat bonom şi rupt de realitate, scrie o istorie a familiei, ceea ce-i permite lui Huxley să insereze cîteva pagini de un umor savuros din acea prezumtivă istorie. Soţia lui Henry, Priscilla, pariază maniacal la curse şi la meciuri de fotbal pe baza horoscoapelor. Mary Bracegirdle e obsedată de „reprimările” sexuale şi cade în plasa unui cuceritor de profesie. Domnul Scogan, un mizantrop ratat şi cinic, îşi expune tuturor teoriile despre omenire. Denis însuşi, îndrăgostit fără speranţă de tînăra Anne, compune în minte versuri care să-i definească stările, dar amînă mereu orice decizie. Întreaga lume descrisă aici de prozatorul britanic are un aer mecanic şi ridicol, fără a fi lipsită de umanitate, iar ironia şi şarja comică sînt omniprezente.
„Iată o carte mult prea ironică pentru a fi numită satiră şi mult prea sarcastică pentru a fi considerată ironică. E genul de roman care îi va înfuria pe cei ce iau în serios totul, inclusiv pe ei înşişi.” (F. Scott Fitzgerald)
„Îţi vine greu să-ţi înfrînezi entuziasmul în faţa romanului Galben de Crome. E irezistibil de comic şi de penetrant în critica sa asupra vieţii cotidiene.” (Daily Express)
„Tonalitatea naraţiunii lui Huxley e foarte potrivită cu titlul: de un galben aprins, un galben puternic, ce sugerează strălucirea însufleţitoare a verii.” (Times Literary Supplement)
„Galben de Crome nu este doar amuzantă şi ingenioasă în sine... ci şi o mostră de observaţie extrem de precisă. Exact acesta e stilul în care vorbesc tinerii, iar reacţiile lor faţă de diversele categorii de bătrîni sînt redate admirabil. E o carte cuceritoare.” (The Spectator)
- An apariție
- 2017
- Lună apariție
- 6
- Număr pagini
- 224
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Aldous HUXLEY (1894‑1963) s‑a născut în oraşul englez Godalming, comitatul Surrey, într‑o familie cu îndelungată tradiţie intelectuală. În anul 1908, şi‑a început studiile la Eton College, iar după o întrerupere de doi ani (pricinuită de o gravă afecţiune oculară) le‑a continuat la Balliol College, Oxford, unde a şi predat pentru scurt timp literatura. Şi‑a făcut debutul în 1916, cu volumul de versuri Roata în flăcări (The Burning Wheel). Patru ani mai târziu, în 1920, i‑a apărut primul volum de povestiri, Limbo, urmat – la doar un an – de primul roman, Galben de crom (Chrome Yellow). Huxley a publicat de‑a lungul vieţii numeroase romane, volume de povestiri, eseuri sau poezii, scenarii de film şi biografii, cărţi de filosofie, călătorii şi cărţi pentru copii, fiind considerat astăzi unul dintre cei mai reprezentativi şi mai influenţi scriitori ai secolului XX. În 1959, scriitorul a fost distins cu Premiul pentru Merit al Academiei Americane de Arte şi Litere. La Editura Polirom au apărut până în prezent romanele Minunata lume nouă. Reîntoarcere în minunata lume nouă (2003), Punct contrapunct (2003), Geniul şi zeiţa (2009), Orb prin Gaza (2009), Cântec de lebădă (2010), Insula (2011), Galben de Crome (2017), Maimuţă şi esenţă (2017), volumul de eseuri Porţile percepţiei. Raiul şi iadul (2012) şi lucrările de nonficţiune Filosofia perenă (2019) şi Diavolii din Loudun (2023).