- ISBN
- 978-973-46-1099-0
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 10
- Număr pagini
- 432
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- EGO. PROZĂ
- Domenii
Romanul a obtinut Premiul pentru Proza al USR pe anul 2008
Cititi un interviu cu Doina Rusti in Evenimentul zilei.
„Fantoma din moara este un roman despre lumea alunecoasa a delatiunii, a supravietuirilor minore si a actiunilor generale, pe care le hotarasc fauritorii Istoriei. Este si un roman despre comunism si urmarile lui. Dar povestea principala este a unei fantome vaporoase, omniprezente si obligate sa traiasca si ea in ruinele unei lumi de care este iremediabil legata. Lumea pastoasa in care putrezesc radacinile mele.” (Doina Rusti)
„Doina Rusti face acum, din nou, un roman fabulatoriu, pe linia autobiografismului pe care il stim deja, in care fantasticul si realismul, deci realismul magic si realismul cotidian, si chiar satiric, se impletesc. In aceasta moara, care este axis mundi, centrul, vatra si obsesia satului, in care personajul nostru nu stie daca s-a intilnit cu ingerul sau cu diavolul, in acest sat are loc un omor, ca la obirsia lumilor: unul, Max, un epileptic, este omorit din greseala si toata lumea este obligata sa taca, toata lumea are deci o complicitate la omor. Cu totii am fost complici la ceea ce ne-a zidit si ne-a pedepsit. Aceasta este parabola comunismului. Un roman care are pasta, vinjos si repet, care face buna pereche cu parte ori cu parti din Orbitorul lui Cartarescu.” (Dan C. Mihailescu)
„Romanul este incarcat de un realism atroce, expunind o viziune cit se poate de veridica asupra realitatii strict contemporane, dar evadeaza in fantastic la fel de firesc precum se ridica la cer, pe cind intindea rufe la uscat, vestita Remedios a lui Marquez.” (Horia Garbea)
„Fabulosul, miraculosul, supranaturalul interfereaza cu istoria mica, la firul ierbii, inclusiv in regimul diurn. Un roman consistent si palpitant, o aparitie cu totul insolita in peisajul literar actual.” (Daniel Cristea-Enache)
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 10
- Număr pagini
- 432
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Doina Ruști, prozatoare contemporană, apreciată pentru forța epică, pentru originalitatea și erudiția romanelor sale, a fost recompensată cu cele mai însemnate premii literare românești, printre care și Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Tradusă în numeroase limbi, inclusiv în chineză, invitată la evenimente internaționale de prestigiu, a scris zece romane, dintre care amintim: Zogru (2006), Fantoma din moară (2008), Lizoanca la 11 ani (2009), Manuscrisul fanariot (2015) și Mîța Vinerii (2017). Homeric adoptă registrul fantastic și o structură de avangardă, fiind, într-un anumit fel, o sinteză a prozei sale. Pagină web: http://doinarusti.ro.