Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
Născut in URSS
ISBN
978-973-46-0680-1
An apariție
2007
Lună apariție
6
Număr pagini
272
Tip ediție
contine CD
Format
130x200
Colecție
EGO-GRAFII
Domenii
Conținut audio


Născut in URSS

Autori: Vasile Ernu
 

Volum recompensat cu Premiile pentru debut acordate de USR si revista Romania literara pe anul 2006.
Postfata de Sorin Antohi.
Proiectul acestui CD s-a realizat cu sprijinul membrilor trupei Auktyon, una dintre legendarele trupe din perioada sovietica ce activeaza cu mare succes si in zilele noastre.
Nascut in URSS este cartea-manifest a unei identitati in raspar. Chiar daca autorul ei nu va mai publica nimic (ceea ce nu cred!), el poate sta linistit. Punctul ochit - memoria colectiva - a fost bine lovit, iar mesajul deja asimilat. Desi (imi sopteste un dracusor) e mai reconfortant sa scrii in numele URSS-ului pierdut decit sa scrii - ca (inca) tinar roman din Romania - in numele comunismului autohton...” (Paul Cernat)
Nascut in URSS se citeste pe nerasuflate si cu bun folos intelectual. Bancurile geniale abunda, Ilf si Petrov sint la ordinea zilei si, in general, fiecare strat al vietii in Uniunea Sovietica este descompus intr-o sumedenie de intimplari si istorioare cu tilc, excelent narate de autorul debutant. Dincolo de acest savuros desfasurator, exista insa si reflectii de mare profunzime, analiza, de pilda, a raportului libertate-interdictii aratind acuitate si acuratete critica.” (Daniel Cristea-Enache) Asculta un fragment audio: Lectura Bogdan Ghiu, Nascut in URSS. In loc de introducere.

An apariție
2007
Lună apariție
6
Număr pagini
272
Tip ediție
contine CD
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Vasile Ernu s-a născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea „Al.I. Cuza”, Iaşi, 1996) şi al unui master de filosofie (Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy & Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă + societate. A activat în cadrul fundaţiilor Idea şi Tranzit şi al editurilor Idea şi Polirom. În ultimii ani a avut rubrici de opinie în România liberă, HotNews, Timpul, Adevărul, CriticAtac şi Libertatea, precum şi rubrici permanente în revistele Noua literatură, Suplimentul de cultură şi Observator cultural.
A debutat cu volumul Născut în URSS (Polirom, 2006, 2007, 2010, 2013, 2020), tradus în rusă, bulgară, spaniolă, italiană, maghiară, poloneză şi georgiană. Cartea a fost nominalizată la Premiul de debut al revistei Cuvîntul, Premiul pentru roman şi memorialistică al revistei Observator cultural şi Premiul Opera Prima al Fundaţiei Anonimul şi a fost distinsă cu Premiul pentru debut al României literare şi cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat: Ultimii eretici ai Imperiului (Polirom, 2009; nominalizată la Premiul pentru eseu al revistei Observator cultural şi distinsă cu Premiul Tiuk!; tradusă în Italia şi în curs de publicare în Rusia); Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc (împreună cu Bogdan-Alexandru Stănescu, Polirom, 2010); Intelighenţia rusă azi (Cartier, 2012); Sînt un om de stînga (Cartier, 2013); Mică trilogie a marginalilor. Sectanţii (Polirom, 2015, 2017, 2020; distinsă cu Premiul Matei Brâncoveanu pentru Literatură, 2015); Intelighenţia basarabeană azi. Interviuri, discuţii, polemici despre Basarabia de ieri şi de azi (Cartier, 2016); Mică trilogie a marginalilor. Bandiţii (Polirom, 2016, 2017, 2021; distinsă cu Premiul pentru eseistică/publicistică al revistei Observator cultural, 2017); Jurnal la sfîrşitul lumii (Cartier, 2019); Războiul pisicilor (Cartier, 2019; cu ilustraţii de Veronica Neacşu); Mică trilogie a marginalilor. Izgoniţii (Polirom, 2019; distinsă cu Premiul AgenţiadeCarte.ro la secţiunea Eseu/Publicistică/Memorialistică, ediţia 2020). A coordonat: Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismăneanu (împreună cu Costi Rogozanu, Ciprian Şiulea şi Ovidiu Ţichindeleanu, Cartier, 2008); Ucraina live. Criza din Ucraina: de la Maidan la război civil (împreună cu Florin Poenaru, Tact, 2014); Republica Moldova la 25 de ani. O încercare de bilanţ (împreună cu Petru Negură şi Vitalie Sprînceană, Cartier, 2016). Este unul dintre fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro.
Mai multe detalii pe www.ernu.ro.



Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.