- ISBN
- 978-973-46-0923-9
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 2
- Număr pagini
- 216
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM
- Domenii
„Osamu Dazai este profesorul la a carui scoala s-a format Haruki Murakami.” (The Guardian)
Ca si celelalte romane ale sale, Amurg este o naratiune la persoana intii, sobra si lipsita de sentimentalism, al carei tragism este amplificat de onestitatea brutala cu care personajul principal, Kazuko, o tinara aristocrata dintr-o familie cazuta prada saraciei, descrie efectele distructive ale razboiului si profundele schimbari care au afectat societatea japoneza postbelica. Decaderea clasei pe care o reprezinta Kazuko este o metafora a disparitiei modului de viata traditional si a neputintei de adaptare intr-o lume aflata in plina transformare. Dar, in acelasi timp, aceasta onestitate este si solutia supravietuirii, a salvarii dintr-un univers in ruine, plasat sub semnul esecului moral si existential.
„Titlul acestui roman este o metafora pentru Japonia postbelica, o societate deziluzionata, in care ierarhiile se dizolva si valorile traditionale se dezintegreaza. Concise, inzestrate cu o forta evocatoare de netagaduit si profund autobiografice, cartile lui Dazai sint niste tablouri monocrome ale disperarii.” (Time)
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 2
- Număr pagini
- 216
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
Despre autori
Osamu Dazai (1909-1948), pe adevaratul sau nume Tsushima Shuji, s-a nascut in nordul Japoniei, intr-o familie instarita de mosieri. Boala mamei si absenta tatalui, ale carui indatoriri politice il sileau sa lipseasca de acasa vreme indelungata, si-au pus amprenta asupra dezvoltarii sale psihologice si afective, reflectata ulterior in povestiri si romane sub forma angoasei existentiale si a izolarii. A studiat literatura franceza la Universitatea Imperiala din Tokyo, fara a reusi sa-si obtina diploma de absolvire, si s-a impus inca din anii de studentie drept un scriitor extrem de talentat. Stilul sau, influentat in parte de Ryonosuke Akutagawa, un scriitor fata de care Dazai nutrea un adevarat cult, se remarca prin concizie, subtilitate psihologica si o dimensiune pronuntat autobiografica. A debutat cu proza scurta la inceputul anilor ’30. Primul sau roman, Gyofukuki, o meditatie sumbra pe tema sinuciderii, a fost publicat in 1933, dar perioada de maxima popularitate a atins-o in primii ani de dupa razboi, odata cu aparitia romanelor Shayo (Amurg, 1947) si Ningen Shikkaku (Dezumanizat, 1948), in care trateaza criza identitatii culturale japoneze dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.