- ISBN
- 978-973-46-0853-9
- An apariție
- 2007
- Lună apariție
- 12
- Număr pagini
- 728
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM
- Domenii
Editia de fata reproduce primele doua volume ale editiei de opere Gogol, coordonata de Emil Iordache, cu exceptia celor doua piese de teatru, Casatoria si Revizorul. Sint incluse cele doua volume de „povestiri ucrainene”, adica Serile din catunul de linga Dikanka si Mirgorod, cit si nuvelele (Nevski Prospekt, Nasul, Portretul, Mantaua, Caleasca, Insemnarile unui nebun si Roma). S-a incercat stringerea intr-un volum a integralei „prozei scurte” gogoliene: adresindu-se in primul rind publicului larg, prezenta editie nu include variante, ci vizeaza forma ultima la care a ajuns scriitorul, uneori dupa interventii si prelucrari masive ale operelor, chiar publicate.
„Pricina acelei veselii care s-a facut remarcata in primele mele scrieri se explica printr-o anume necesitate sufleteasca. Ma incercau accese de deprimare, inexplicabile chiar pentru mine insumi, care proveneau probabil din starea mea bolnavicioasa. Ca sa ma distrez, nascoceam toate lucrurile comice de care eram in stare.” (N.V. Gogol)
„Ce anume reprezinta fiecare dintre nuvelele lui Gogol? O comedie care incepe cu prostii, continua cu prostii, se termina cu lacrimi si care, in cele din urma, se cheama viata.” (V.G. Belinski)
Traducere din limba rusa si note de Alexandru Cosmescu, Igor Cretu, Aureliu Busuioc si Emil Iordache.
Selectia textelor si tabel cronologic de Emil Iordache.
- An apariție
- 2007
- Lună apariție
- 12
- Număr pagini
- 728
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 130x200
Despre autori
Nikolai Vasilievici Gogol (1809-1852) s-a născut într-un sat din Ucraina. După absolvirea liceului, a plecat la Sankt Petersburg, unde a început să publice, sub diverse pseudonime, în revistele literare ale vremii. Succesul a venit însă abia în 1831, odată cu publicarea volumului de povestiri Serile în cătunul de lîngă Dikanka. I-au urmat mai multe volume de nuvele şi povestiri (Mirgorod, Povestiri din Petersburg, Arabescuri), romane (Taras Bulba, Suflete moarte) şi piese de teatru (Revizorul, Căsătoria, Jucătorii de cărţi). Pline de umor, originale şi inovatoare, scrierile sale s-au bucurat de o largă apreciere, asigurîndu-i un loc în galeria celor mai importanţi prozatori ai lumii. S-a stins din viaţă la doar 42 de ani.