- ISBN
- 978-973-46-9138-8
- An apariție
- 2023
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 960
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Actual
- Domenii
Premiul Nobel pentru Literatură 2018
Volum nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor din România, categoria Traduceri din literatura universală, ediția 2024
„Istoria lui Iacob Frank este atât de uluitoare, încât e greu de crezut că s-a întâmplat cu adevărat.” (Olga Tokarczuk)
Traducere din limba polonă şi note de Cristina Godun
Cărţile lui Iacob sau Marea călătorie peste şapte graniţe, cinci limbi şi trei religii mari, fără să le punem la socoteală pe cele mici, istorisită de cei morţi şi adăugită de autoare prin metoda conjecturii, culeasă din multe şi felurite cărţi şi aţâţată de fantezie, care este cel mai mare har al omului: înţelepţilor întru pomenire, compatrioţilor întru reflecţiune, laicilor întru învăţătură, iar nostalgicilor întru divertisment
Republica poloneză în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Un stat multicultural şi multietnic unde creştinismul, iudaismul şi islamul coexistă. Cărţile lui Iacob (2014) este în acelaşi timp o istorie universală a emancipării sociale şi religioase în mijlocul unei lumi feudale, pline de diviziuni, inegalităţi şi prejudecăţi şi o poveste despre incredibila rebeliune stârnită de Iacob Frank, un tânăr evreu chipeş şi carismatic ale cărui idei scindează curând comunitatea evreiască. Pentru unii eretic, pentru alţii Mesia mult aşteptat, Iacob Frank adună în jurul său, datorită învăţăturilor lui, un cerc de discipoli devotaţi şi schimbă cursul istoriei. Olga Tokarczuk surprinde cu mare atenţie la detalii realităţile epocii, arhitectura, hainele şi obiceiurile, vizitând conace nobiliare, parohii catolice şi case evreieşti cufundate în rugăciune şi în studiul unor scrieri ezoterice. Romanul a devenit un bestseller chiar din momentul apariţiei, fiind nominalizat la Prix Femina étranger şi International Booker Prize şi distins cu Premiul Nike şi Premiul Jan Michalski.
„Magnum opus al laureatei Premiului Nobel Olga Tokarczuk… Într-un limbaj încântător, erudit şi condimentat cu colocvialisme şi întorsături de frază minunate, scriitoarea explorează condiţia de outsider într-o societate cu graniţe culturale fixe… O bogăţie de detalii cotidiene subtile şi fire narative sclipitor legate între ele vrăjesc pur şi simplu cititorul…” (Booklist)
„Există într-adevăr un miracol în aceste pagini. Dar nu este legat nici de Fecioara Maria, nici de falsul Mesia Iacob Frank, ci de felul în care Olga Tokarczuk reuşeşte să facă o perioadă atât de îndepărtată de noi în toate privinţele să pară extrem de vie.” (Los Angeles Times)
„Istoria frankismului este doar unul din nivelurile narative ale grandiosului roman al Olgăi Tokarczuk, care reuşeşte să construiască în Cărţile lui Iacob o amplă panoramă a realităţii sociopolitice, multietnice şi multiculturale a Republicii poloneze din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, susţinută de o impresionantă galerie de personaje.” (Cristina Godun)
- An apariție
- 2023
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 960
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 130x200
Despre autori
Olga TOKARCZUK, născută în Sulechów în 1962, este unul dintre cei mai faimoşi şi mai iubiţi scriitori polonezi contemporani, numărându-se printre câştigătorii celei mai prestigioase distincţii literare poloneze, Premiul Nike. Este autoarea mai multor romane, printre care Călătoria oamenilor Cărţii (1993; Polirom, 2001, 2018, 2020), Casă de zi, casă de noapte (1998), Străveacul şi alte vremi (1996; Polirom, 2002, 2020, 2023), Rătăcitorii (2007; Polirom, 2018), Poartă-ţi plugul peste oasele morţilor (2009; Polirom, 2019, 2023), Cărţile lui Iacob (2014; Polirom, 2023) şi volume de povestiri: Ultimele povestiri (2004; Polirom, 2018, 2019), Povestiri bizare (2018; Polirom, 2020), traduse în peste cincizeci de limbi. În anul 2018, romanul Rătăcitorii, la a cărui lansare The Bookseller afirma că Olga Tokarczuk este „probabil unul dintre cei mai mari scriitori în viaţă de care n-aţi auzit”, a fost distins cu Man Booker International Prize. Romanul Poartă-ţi plugul peste oasele morţilor a fost adaptat pentru marele ecran în 2017, de regizoarea Agnieszka Holland, într-o producţie care a obţinut Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Pentru întreaga carieră literară, Olga Tokarczuk a fost recompensată cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2018.