- ISBN
- 978-973-46-1880-4
- An apariție
- 2010
- Lună apariție
- 12
- Număr pagini
- 376
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
- Colecție
- -
- Domenii
Politica pronatalistă a regimului Ceaușescu. Vol. I: O perspectivă comparativă
Autori: Corina Doboș (Palașan) , Luciana M. Jinga , Florin S. Soare
Cuvint inainte de Virgiliu Leon Tarau
Sectiunile dedicate Romaniei analizeaza institutionalizarea si consecintele „pronatalismului ceausist”, adica ansamblul de masuri luate de regimul ceausist in vederea cresterii populatiei Romaniei. Pronatalismul ceausist, marcat in mod definitoriu de limitarea severa a accesului la avort, s-a desfasurat incepind cu 1966, anul acestei restrictionari, si pina la caderea regimului comunist din Romania, in decembrie 1989.
- An apariție
- 2010
- Lună apariție
- 12
- Număr pagini
- 376
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
Despre autori
Luciana M. Jinga (n. 1982) este doctor in istorie al Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi si al Universitatii din Angers, Franta, in cadrul laboratorului Centre de Recherches Historiques de lʼOuest (CERHIO), cercetatoare la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Domenii de interes: istoria comunismului romanesc, organizatiile de masa in comunism, istoria femeilor, feminism, studii de gen. La Editura Polirom a publicat: „Forme de organizare ale «Muncii cu femeile» in cadrul PCR (1944-1954)”, in Structuri de partid si de stat in timpul regimului comunist. Anuarul IICCR, vol. III (2008), „Conditia femeii in Romania comunista”, in Stephane Courtois (coord.), Dictionarul comunismului (2008), si Politica pronatalista a regimului Ceausescu (vol. I, in colab., 2010; vol. II., coord., 2011). Este editor al volumului de eseuri Elev in comunism (Curtea Veche, 2009).
Florin S. Soare (n. 1984), absolvent al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii din Bucuresti si al programului de master „Romania in secolul XX” al aceleiasi universitati. Doctor in Stiinte Umaniste al Facultatii de Istorie din Bucuresti si cercetator in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Domenii de interes: structurile de putere ale Partidului Comunist Roman, politici sociale initiate de regimul comunist, tranzitia postcomunista. A mai publicat: Politica pronatalista a regimului Ceausescu. O perspectiva comparativa (in colab., vol. I, Editura Polirom, Iasi, 2010), Politica pronatalista a regimului Ceausescu. Institutii si practici (in colab., vol. II, Editura Polirom, Iasi, 2011), „Controlling and Constraining. The Prohibition of Abortion in 1980’s Romania” (in Elena Barbulescu, People and the State. Divergent Medical Discourses, Editura Mega, Cluj-Napoca, 2011), „Ceausescu’s Population Policy: A Moral or an Economic Choice Between Compulsory and Voluntary Incentivised Motherhood?” (in European Journal of Government and Economics, vol. 2, nr. 1/2013).