Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
Poneiul roşu
ISBN
978-973-46-6428-3
An apariție
2016
Lună apariție
12
Număr pagini
152
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Seria de autor „John Steinbeck”
Domenii

Poneiul roşu

Autori: John Steinbeck
24,95 lei

Vezi eBook
 

Traducere din limba engleză de Dana Crăciun

Premiul Nobel pentru Literatură 1962

Poneiul roşu reuneşte patru nuvele scrise de John Steinbeck între 1933 şi 1936. Textele îl au ca protagonist pe Jody Tiflin, un băiat de zece ani, a cărui viaţă la ferma părinţilor săi de la poalele munţilor Gabilan stă sub semnul tensiunii dintre severitatea paternă şi dorinţa de aventură. Jody are parte de o serie de experienţe ce îl pun în contact nemijlocit cu naşterea şi moartea, la care asistă fără să vrea şi care îl marchează. Steinbeck nu se înscrie însă în tradiţia unui roman al formării – oricît de traumatice sînt momentele prin care trece Jody, ele nu par să ajute la maturizarea protagonistului. Într-o proză lipsită de sentimentalitate, dar de o frumuseţe tulburătoare, la fel ca natura ce îl înconjoară pe Jody, Steinbeck reuşeşte să surprindă tocmai intensitatea prezentului, suspendat între un trecut epuizat şi un viitor ameninţător, reprezentat de munţii cei mari, înspre care nu se îndreaptă nimeni.

Poneiul roşu subliniază o idee importantă, aceea că omul nu trebuie rupt de mediul său natural... Aici se arată marile calităţi de prozator ale lui Steinbeck, care utilizează tehnica realistă şi şocul dramatic ca să-şi ilustreze ideile.” (The Nation)

„Scrise de o altă mînă, aceste povestiri rafinate şi delicate ar fi putut părea terne şi neinteresante, însă, ieşite din mîinile lui Steinbeck, ele sînt aur curat…” (The New York Times Book Review)

„În Poneiul roşu se remarcă fineţea artei lui Steinbeck, iar valoarea cărţii sale se datorează în mare măsură şi faptului evident că autorul cunoaşte în detaliu locul despre care scrie. E un bun cunoscător al cailor, ştie toate amănuntele despre ei, ştie ce se întîmplă în mintea acestora – şi e cu certitudine şi un bun cunoscător al copiilor, e încîntat de ei, altfel n-ar fi reuşit să-l descrie pe Jody aşa cum a făcut-o.” (The New York Sun)

„Poţi să pierzi dacă n-ai încotro, dar măcar riscă. Să rişti nu înseamnă să pierzi.” (John Steinbeck)

An apariție
2016
Lună apariție
12
Număr pagini
152
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


John Ernst Steinbeck s‑a născut la 27 februarie 1902 în Salinas, California. A urmat cursurile Universităţii Stanford şi a debutat în 1929 cu romanul Cupa de aur, al cărui protagonist este piratul Henry Morgan. În 1932 a publicat volumul de nuvele Păşunile Raiului, inspirat din viaţa fermierilor din Valea Salinas. Un an mai târziu, i‑a apărut romanul Către un zeu necunoscut, iar în 1935, Cartierul Tortilla, urmate de Nehotărâţii sorţi ai bătăliei (1936) şi clasicul Şoareci şi oameni (1937), ecranizat în repetate rânduri. În 1938 a văzut lumina tiparului volumul de nuvele Valea lungă. Pentru Fructele mâniei (1939) i s‑a decernat Premiul Pulitzer. În următoarele două decenii a publicat Luna a apus (1942), Strada Sardinelor (1945), Autobuzul rătăcit (1947), Perla (1947), La răsărit de Eden (1952), cartea sa cea mai îndrăgită, Joia dulce (1954), Scurta domnie a lui Pépin al IV‑lea (1957) şi Iarna vrajbei noastre (1961). În 1962, în urma unui lung periplu prin 40 de state americane în compania căţelului său, Charley, a scris volumul Călătorii cu Charley. În acelaşi an i s‑a decernat Premiul Nobel pentru Literatură. John Steinbeck a încetat din viaţă în 20 decembrie 1968.Clientii care au cumparat acest produs au mai cumparat si:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.