- ISBN
- 978-973-46-0717-4
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 2
- Număr pagini
- 616
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Seria de autor „Haruki Murakami”
- Domenii
Traducere din limba japoneza si note de Adina Mihaela Merlan
Un nou titlu in seria de autor „Haruki Murakami” a „Bibliotecii Polirom”: Underground – un volum complex, de neocolit datorita importantei sale, o excelenta lucrare de literatura jurnalistica, semnata de unul dintre cei mai patrunzatori scriitori ai lumii.
Underground: Atentatul de la Tokio si spiritul japonez (1997) este o culegere de interviuri avind ca obiect atacul cu gaz sarin de la metroul din Tokio, una dintre cele mai criminale modalitati de a instaura teroarea, de care s‑au facut responsabili membrii sectei religioase Aum Shinrikyo. Incercind sa descopere care au fost motivele profunde ce au dus la acest atentat, Haruki Murakami a stat de vorba cu supravietuitori ai catastrofei, dar si cu membri ai sectei. Prin intermediul diverselor voci surprinse aici, Murakami reuseste sa creioneze aspecte fundamentale ale spiritului nipon. Parcurgind aceste relatari, veti capata imaginea clara a unui eveniment ce s‑ar putea repeta oricind si oriunde.
„Scopul lui Murakami este sa asculte si sa consemneze, in sectiuni separate, atit relatarile victimelor, cit si pe cele ale atentatorilor. Victimele sint oameni obisnuiti: functionari sau angajati de la metrou care povestesc ce li s-a intimplat, cum au reactionat pe moment si ce efecte a avut acest eveniment asupra vietii lor ulterioare. Descrierea aceluiasi fapt din diferite puncte de vedere aminteste oarecum de Rashomon, iar povestile cuprinse aici fascineaza prin caracterul lor cumulativ: fiecare perspectiva adauga tabloului de ansamblu citeva detalii suplimentare, construind astfel o imagine complexa si nuantata.” (Publishers Weekly)
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 2
- Număr pagini
- 616
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Haruki MURAKAMI, unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani, s‑a născut în 1949, la Kyōto. A studiat teatrul la Universitatea Waseda din Tōkyō. Experienţa de proprietar al unui bar în care se cânta jazz (reflectată în romanul său din 1992, La sud de graniţă, la vest de soare) şi cea de traducător al operelor lui F. Scott Fitzgerald, John Irving, Truman Capote şi Raymond Carver îşi vor spune cuvântul în formarea sa ca mesager al unei Japonii occidentalizate – un ţinut amăgitor, lipsit parcă de suflet şi suflu, al cărui spirit străvechi pare să fi dispărut aproape în întregime. Primul său roman, Ascultă cum cântă vântul (1979), i‑a adus Premiul Gunzo, fiind urmat de Pinball, 1973 (1980) şi În căutarea oii fantastice (1982, distins cu Premiul Noma). În 1987 a publicat Pădurea norvegiană, bestseller internaţional, tradus în numeroase limbi şi vândut în milioane de exemplare. Murakami a mai publicat volumul de interviuri Underground. Atentatul de la Tokio şi spiritul japonez (1997) şi romanele La capătul lumii şi în ţara aspră a minunilor (1985, pentru care a primit Premiul Tanizaki), Dans dans dans (1988), Cronica păsării‑arc (1994, nominalizat la prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award), Iubita mea, Sputnik (1999), Kafka pe malul mării (2002), 1Q84 (2009‑2010), Tsukuru Tazaki cel fără de culoare şi anii săi de pelerinaj (2013) şi Uciderea Comandorului (2017), precum şi volumele de povestiri sau eseuri Elefantul a dispărut (1993), După cutremur (2000), Salcia oarbă, fata adormită (2006), Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă (2007), Pur şi simplu despre muzică (2011), Meseria de romancier (2015) şi Persoana întâi singular (2022). A fost nominalizat în repetate rânduri la Premiul Nobel.