- ISBN
- 978-973-46-2188-0
- An apariție
- 2011
- Lună apariție
- 10
- Număr pagini
- 204
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Proză XXI
- Domenii
Alberto Moravia este unul dintre cei mai importanti romancieri italieni ai secolului XX.
Volumul Iubitul nefericit (1943) reuneste sapte povestiri, scrise cu eleganta si fluiditate. Fie ca este vorba despre un pusti a carui imaginatie infierbintata il face sa intre in conflict cu o pisica, fie ca itele povestii dau la iveala motive mai tulburatoare, precum incompatibilitatea erotica ce duce la disperare continua, muta, mai mult, la nepotrivirea individului cu insasi matca vietii sale, Moravia surprinde cu limpezime poetica momente de cumpana, de formare, din existenta personajelor. Tema iubirii infuzeaza aproape toate textele: pe rind, ea este tradata, devine chinuitoare cind nu este marturisita cum se cuvine sau consumata, de cele mai multe ori raminind in stadiul de contemplatie, cea a martorului neputincios, care nu reuseste sa ia in miini firele vietii sale. Imaturitatea emotionala e pusa la incercare, calita, iar rigiditatea individului pasiv, imbolnavit de ritualizarea vietii, e si ea chestionata.
„Romanele si povestirile lui Alberto Moravia despre Italia sint cimpuri de lupta, iar trupele combatante – barbatii si femeile. Nici un alt scriitor nu poate sa redea batalia dintre sexe in termeni mai atroce. Sexul e boala, dragostea – o napasta. Un scriitor mai putin inzestrat nu s-ar fi achitat de aceasta dificila sarcina, insa Moravia este un povestitor de prima mina.” (Time)
- An apariție
- 2011
- Lună apariție
- 10
- Număr pagini
- 204
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
Despre autori
Alberto Moravia (pseudonimul lui Alberto Pincherle, 1907-1990) s-a născut în Italia, la Roma, unde este plasată şi acţiunea celor mai multe dintre cărţile sale. Prozator, eseist, dramaturg şi scenarist, a fost una din cele mai importante personalităţi ale lumii culturale italiene din secolul XX. În scrierile sale a explorat, într‑un stil realist, de mare impact narativ şi pătrundere psihologică, teme precum alienarea, corupţia morală, ipocrizia. Începînd din 1927, şi‑a construit o carieră jurnalistică de succes, colaborînd la cotidienele La Stampa, Gazzetta del Popolo, Corriere della Sera. Şi-a făcut debutul în 1929, cu romanul Indiferenţii, foarte apreciat de critici şi de cititori. Printre romanele şi povestirile sale traduse în limba română se numără: Iubitul nefericit (1943), Amorul conjugal (1949), Dispreţul (1954), Povestiri din Roma (1954), Ciociara (1957), Noi povestiri din Roma (1959), Automatul (1962), Eu şi el (1971), Voyeurul (1985). Prozele sale au atras regizori de film faimoşi, precum Vittorio De Sica sau Jean-Luc Godard, care le-au adaptat pentru marele ecran.