În slujba poporului
În slujba poporului
În slujba poporului
În slujba poporului
În slujba poporului
În slujba poporului
În slujba poporului
În slujba poporului
În slujba poporului
În slujba poporului
În slujba poporului
În slujba poporului
În slujba poporului
În slujba poporului
În slujba poporului
În slujba poporului
ISBN
978-973-681-929-2
An apariție
2010
Lună apariție
11
Număr pagini
228
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Proză XXI
Domenii

În slujba poporului

Autori: Yan Lianke
 
Traducere din limba chineza si note de Smaragdina Bufna si Ana Zavate
 
In slujba poporului, o parodie savuroasa si subversiva a cultului personalitatii in timpul Revolutiei Culturale, a fost interzisa in China pe motivul ca „este insultatoare la adresa lui Mao Zedong si a armatei si la limita pornografiei”.
 
In slujba poporului (2005) se caracterizeaza prin aceeasi dimensiune iconoclasta: Wu Dawang, ordonanta si bucata­­rul unui comandant de divizie din Armata Populara de Eliberare, un soldat exemplar a carui constiinta poli­tica e laudata de comandantul insusi, este sedus de tinara sotie a acestuia, Liu Lian. Semnalul intilnirilor toride ale indragostitilor este schimbarea locului unei pla­carde pe care este scrisa lozinca „In slujba poporu­lui”, inspi­rata din titlul unei celebre alocutiuni rostite de Mao Zedong in 1944. Aventura lor culmineaza cu o scena in care, pen­tru a‑si intari juramintele de dragoste, cei doi dis­trug sistematic intregul inventar de simboluri comu­niste aflat in posesia comandantului: statuia, por­tretul, citatele, fotografiile si Operele alese ale lui Mao.
 
„Yan Lianke nu cruta pe nimeni… In slujba poporului este o satira nemiloasa in care absurdul se impleteste cu umorul, o poveste captivanta si insolenta in mai multe nuante de rosu.” (The Los Angeles Times)
 
„Un roman care nu s-ar fi putut naste decit in maruntaiele masinariei reprezentate de comunismul chinez. Fara a ceda tentatiei burlescului, Yan Lianke a realizat o comedie de limbaj si de moravuri atit de bine tintita impotriva sistemului, incit Biroul Central al Propagandei a fost primul care s-a grabit sa-i scrie o cronica.” (Financial Times)
An apariție
2010
Lună apariție
11
Număr pagini
228
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Fără comentarii


Despre autori


Yan Lianke (autor)

Yan LIANKE s‑a născut în 1958 în provincia Henan. A absolvit Universitatea din Henan în 1985, cu o dublă specializare în ştiinţe politice şi pedagogie, iar în 1991 a obţinut o diplomă în litere la Institutul de Arte al Armatei Populare de Eliberare. A început să scrie în 1978, printre cele mai cunoscute romane ale sale numărându‑se Bucuraţi‑vă de viaţă (2004), distins cu Premiul Lao She, Ding visează (2006), nominalizat la Man Asian Literary Prize 2011, şi Cele patru cărţi (2011, în curs de apariţie la Editura Polirom), nominalizat la Man Booker International Prize 2016 şi Prix Femina Étranger 2012. Acestora li s‑au adăugat multe volume de povestiri – dintre care menţionăm Zile, luni, ani (2002; Polirom, 2018), pentru care i s‑a decernat premiul Lu Xun –, precum şi eseuri, cronici şi recenzii. Onestitatea şi dimensiunea critic‑satirică a operelor sale au făcut ca unele dintre romanele sale să fie interzise de cenzură. În 2014 Yan Lianke a primit Premiul Franz Kafka.

 



Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.