- ISBN
- 978-973-46-1257-4
- An apariție
- 2009
- Lună apariție
- 2
- Număr pagini
- 312
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Proză XXI
- Domenii
Dai Sijie, un romancier tradus in peste treizeci de tari, este autorul bestsellerurilor Balzac si Micuta Croitoreasa chineza si Complexul lui Di.
Cel de-al treilea roman al sau, Intr-o noapte fara luna (2007), descrie, in pagini de o sensibilitate tulburatoare, drumul fascinant al unui manuscris misterios de-a lungul citorva dinastii imperiale chineze si in perioada comunista si influenta devastatoare a acestuia asupra destinelor posesorilor sai. Scris in tumchuq, limba unui regat inghitit de nisipurile desertului, manuscrisul este sfisiat intr-un acces de furie de Pu Yi, ultimul imparat, si aruncat din avionul japonez ce il purta spre Manciuria. Jumatatea recuperata si descifrata de orientalistul francez Paul d'Ampere, care isi dedica viata studiului acestei limbi de o muzicalitate magica, scoate la iveala un fragment dintr-o sutra budista disparuta, care este reintregita abia la finalul romanului si al carei mesaj incinta cititorul prin intelepciunea si simplitatea sa surprinzatoare.
"Intr-o noapte fara luna este un text despre cautarea unui manuscris redactat intr-o limba misterioasa, despre budism, despre cultura si civilizatia chineza. Desi a pastrat aceeasi structura a naratiunii care a sedus milioane de cititori, stilul lui Dai Sijie este de data aceasta mai dur, dar in acelasi timp mai poetic... Intr-o noapte fara luna este un roman despre limba - un adevarat omagiu adus verbului." (Le Figaro)
- An apariție
- 2009
- Lună apariție
- 2
- Număr pagini
- 312
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
Despre autori
Unul dintre cei mai apreciati romancieri si cineasti francezi contemporani, Dai Sijie s-a nascut in 1954, in provincia Fujian din sudul Chinei. Din cauza originii burgheze, intre anii 1971 si 1974 a fost trimis de guvernul maoist la reeducare intr-un sat de munte din provincia Sichuan. Dupa moartea lui Mao, a urmat studii universitare de istoria artei si, in 1984, a obtinut o bursa in Franta, unde s-a stabilit definitiv, devenind un regizor de marca. Filmele sale – Chine, ma douleur (1989), distins cu Premiul Jean Vigo, Le mangeur de lune (1994), Tang, le onzième (1998), Les filles du botaniste (2006) – au fost apreciate de critica si de publicul cinefil. Romanul sau de debut, Balzac si Micuta Croitoreasa chineza (2000; Polirom, 2002, 2011), a devenit rapid un bestseller international, tradus in peste douazeci de limbi si ecranizat chiar de catre autor. Complexul lui Di (2003; Polirom, 2004), publicat in peste treizeci de tari si pentru care i s-a decernat Premiul Femina, i-a reconfirmat valoarea si talentul literar.