- ISBN
- 978-973-46-1948-1
- An apariție
- 2011
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 552
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Proză XX
- Domenii
Printr-o executie artistica desavirsita, al doilea volum al Trilogiei Cairoului continua cu aceeasi viziune detaliata a ciocnirii dintre civilizatii, dintre nou si vechi. Povestea de neuitat pe care o ofera Palatul dorintei este un echilibru intre idealurile tot timpul pe cale de a se implini si realitatea plina de oprelisti, intre visele si dorintele personajelor si istoria care le ajunge din urma.
In acest al doilea volum al Trilogiei Cairoului, Naghib Mahfuz spune povestea familiei el-Gawad in anii 1920, adica in plina epoca de modernizare a Egiptului. Spre deosebire de primul volum, mai tensionat, care urmarea in paralel emanciparea tarii de sub dominatia britanica si viata familiei el-Gawad, condusa de un tata despotic, Palatul dorintei alege un ton molcom, mult mai asezat si mai descriptiv. Atentia se muta acum de la relatiile tensionate ale unei familii rupte intre traditie si modernitate la detaliul de viata in aparenta banal, dar cu adevarat fermecator. Cuptorul de piine raspindindu-si aromele odata cu venirea diminetii, tabietul cafelei, lung prilej de discutii intre mama si odraslele acum independente, ciorovaielile zglobii ale mezinilor familiei, in fine, imaginea unui tata de acum imblinzit sfatuindu-si grijuliu fiul, totul are aerul unui peisaj asezat si familiar, care respira poeticitate prin fiecare amanunt, oricit de marunt.
- An apariție
- 2011
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 552
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Naghib MAHFUZ (1911-2006), unul dintre cei mai apreciaţi scriitori egipteni, s-a născut în Cairo, într-o familie musulmană din clasa de mijloc, şi a primit o educaţie religioasă foarte strictă. După absolvirea liceului, în 1930 a fost admis la Universitatea din Cairo, unde a studiat filozofia. La încheierea studiilor, a lucrat o vreme în administraţia universităţii, apoi a devenit funcţionar de stat în Ministerul Cultelor. A scris numeroase romane, povestiri şi scenarii de film. A proiectat o serie vastă de romane care să acopere întreaga istorie a Egiptului, însă schimbările dramatice de pe scena politică egipteană l-au făcut să se concentreze asupra tematicii sociale, prezentată într-un stil realist în Trilogia Cairoului (1956-1957), Băieţii de pe strada noastră (1959) sau Pălăvrăgeală pe Nil (1966). În anii ’60-’70, a început să experimenteze cu formule literare mai flexibile, în romane ca Miramar (1967), O mie şi una de nopţi şi zile (1979) sau Akhenaton, cel ce sălăşluieşte în adevăr (1985). În 1988 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură. Din opera lui Naghib Mahfuz, la Editura Polirom au apărut romanele: O plimbare prin palat, Palatul dorinţei şi Strada Zahărului din Trilogia Cairoului, Băieţii de pe strada noastră, Pălăvrăgeală pe Nil şi Teba în război.