- ISBN
- 973-681-367-3
- An apariție
- 2004
- Lună apariție
- 12
- Număr pagini
- 680
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 145x225
- Colecție
- PLURAL
- Domenii
Traducere de Horia-Florian Popescu
Cuvint inainte de Harold Bloom
Carte distinsa in SUA cu „Koret Jewish Book Award in Philosophy and Thought” pe anul 2003.
„Aici, unul dintre cei mai proeminenti savanti in Cabala ai prezentului descrie dezvoltarea conceptelor hermeneutice majore in mistica evreiasca. Este o lucrarea complexa, care abunda in detalii erudite. Idel dovedeste stapinirea unui material vast si profund.” (Library Journal).
„Volumul se ocupa indeosebi de materialul gasit intr-un vast corpus de texte literare pe care autorii lui si autorii moderni l-au denumit Cabala. Este, in esenta, un corpus medieval, o literatura alcatuita dintr-o diversitate de scoli, directii, modele, idealuri si tehnici… Sint sceptic in privinta faptului ca inventarul a tot ce s-a gasit intr-o anumita perioada de timp poate epuiza cele mai insemnate procese care definesc istoria hermeneuticii mistice evreiesti, dar ma straduiesc sa trasez stadiile cele mai importante ale evolutiei conceptelor hermeneutice fundamentale in mistica evreiasca: natura textului, diferitele forme de interpretare si experienta interpretului mistic.” (Moshe Idel)
- An apariție
- 2004
- Lună apariție
- 12
- Număr pagini
- 680
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 145x225
Textul care absoarbe lumea • Textul care Il absoarbe pe Dumnezeu: foc negru pe foc alb • Textul si infinitatile interpretarii in Cabala • Cartea care contine si mentine totul • Arcanizari magice si magico-mistice ale cartilor canonice • Studierea Torei si experientele mistice in mistica evreiasca • Secretivitate, „bina” si „derisa” • Semantica, constelatie si interpretare • Forme radicale ale hermeneuticii evreiesti • Modalitatea simbolica in Cabala teosofico-temiurgica • Alegorii, nume divine si experiente in cabala extatica • Traditie, transmitere si tehnici
Despre autori
Moshe Idel, profesor de gîndire iudaică la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi cercetător la Institutul Shalom Hartman, este doctor în filosofie, cu specializarea Cabala. În 1999 a primit prestigiosul „Israel Prize” pentru excelenţă în domeniul gîndirii iudaice. Printre volumele publicate se numără titluri de referinţă, precum Kabbalah: New Perspectives (1988), Hasidism: Between Ecstasy and Magic (1995), Messianic Mystics (1998), Kabbalah and Eros (2005). La Editura Polirom a publicat: Perfecţiuni care absorb. Cabala şi interpretare (2004), Ceea ce ne uneşte. Istorii, biografii, idei (Sorin Antohi în dialog cu Moshe Idel, 2006), Ascensiuni la cer în mistica evreiască. Stîlpi, linii, scări (2008), Fiul lui Dumnezeu şi mistica evreiască (2010), Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrăjitoarelor şi şabatianism (2013), Mircea Eliade. De la magie la mit (2014), Răul primordial în Cabala. Totalitate, perfecţiune, perfectibilitate (2015) şi Experienţa mistică la Abraham Abulafia (2019).