Traducere din limba engleză de Maria‑Magdalena Anghelescu
Cuvînt‑înainte de Shlomo Pines
Moshe Idel oferă prima prezentare amplă a gîndirii lui Abulafia, unul dintre cei mai importanți mistici evrei și fondatorul Cabalei extatice, de la tehnicile folosite de predecesorii acestuia – incluzînd aici și muzica – pînă la caracteristicile experienței sale mistice și imaginile erotice cu ajutorul cărora este ea exprimată. Analizînd vastul material reprezentat de scrierile abulafiene care ni s-au transmis, volumul deschide calea spre o nouă înțelegere a misticii evreiești, evidențiind importanța Cabalei extatice pentru evoluția ulterioară a iudaismului mistic.
„Slujindu-se de erudiția sa profundă, Moshe Idel a dedicat un studiu perseverent și exhaustiv analizei materialului existent din voluminosul corpus abulafian. Concluzia sa este că tehnica, experiențele și doctrinele mistice ale acestui autor se concentrează asupra ființei umane și asupra înaintării ei pe calea ce duce la extazul profetico-mistic. În timp ce Maimonide afirmă că toți profeții sînt filosofi, iar Avicenna, în ultima sa operă, scrisă chiar înainte de moartea sa, își exprimă convingerea că profeții sînt mistici, Abulafia inversează afirmația lui Avicenna: toți misticii adevărați sînt, în opinia sa, profeți. De aici, concluzia inevitabilă este că el însuși era un profet.” (Shlomo Pines)
- An apariție
- 2019
- Lună apariție
- 3
- Număr pagini
- 256
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 145x225
Despre autori
Moshe Idel, profesor de gîndire iudaică la Universitatea Ebraică din Ierusalim şi cercetător la Institutul Shalom Hartman, este doctor în filosofie, cu specializarea Cabala. În 1999 a primit prestigiosul „Israel Prize” pentru excelenţă în domeniul gîndirii iudaice. Printre volumele publicate se numără titluri de referinţă, precum Kabbalah: New Perspectives (1988), Hasidism: Between Ecstasy and Magic (1995), Messianic Mystics (1998), Kabbalah and Eros (2005). La Editura Polirom a publicat: Perfecţiuni care absorb. Cabala şi interpretare (2004), Ceea ce ne uneşte. Istorii, biografii, idei (Sorin Antohi în dialog cu Moshe Idel, 2006), Ascensiuni la cer în mistica evreiască. Stîlpi, linii, scări (2008), Fiul lui Dumnezeu şi mistica evreiască (2010), Evreii lui Saturn. Despre sabatul vrăjitoarelor şi şabatianism (2013), Mircea Eliade. De la magie la mit (2014), Răul primordial în Cabala. Totalitate, perfecţiune, perfectibilitate (2015) şi Experienţa mistică la Abraham Abulafia (2019).