Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
Înrădăcinarea
ISBN
978-973-46-7419-0
An apariție
2018
Lună apariție
9
Număr pagini
288
Tip ediție
broșată
Format
145x225
Colecție
PLURAL > Plural M
Domenii

Înrădăcinarea

Autori: Simone Weil
Ultimele produse in stoc
34,95 lei

 

Traducere de O. Nimigean

„În timpul Ocupaţiei, Londra i-a cerut lui Simone Weil un raport privind posibilităţile de redresare a Franţei. Simone Weil a scris textul publicat astăzi cu titlul Înrădăcinarea, care este totodată raportul cerut şi una dintre cărţile cele mai lucide, mai elevate, mai frumoase din cîte s-au scris de foarte multă vreme încoace despre civilizaţia noastră. După cîteva definiţii esenţiale ale nevoilor sufletului (omul nu se hrăneşte numai cu pîine): ordinea, libertatea, supunerea, responsabilitatea, egalitatea, onoarea etc., Simone Weil, sub titlul «Dezrădăcinarea», întreprinde cea mai fină, cea mai riguroasă şi cea mai aspră critică a modurilor noastre de a gîndi, de a judeca şi de a ne comporta, iar apoi, sub titlul «Înrădăcinarea», ne dezvăluie secretul care poate redresa Franţa. Cuvîntul «înrădăcinare» arată care este acest secret: o întoarcere la tradiţie. Nu la tradiţie aşa cum este înţeleasă în anumite medii politice şi în jalnicele noastre manuale de istorie, ci la tradiţia gîndirii juste, a vederii juste. Cartea aceasta austeră, de un curaj uneori ieşit din comun, nemiloasă şi, în acelaşi timp, admirabil cumpănită, de un creştinism autentic şi foarte pur, este o lecţie adeseori amară, dar de o rară înălţime a gîndirii.” (Albert Camus, Bulletin de la NRF, iunie 1949)

 

An apariție
2018
Lună apariție
9
Număr pagini
288
Tip ediție
broșată
Format
145x225
Fără comentarii
Ordinea • Libertatea • Supunerea • Responsabilitatea • Egalitatea • Ierarhia • Onoarea • Pedeapsa • Libertatea de opinie • Siguranţa • Riscul • Proprietatea privată • Proprietatea colectivă • Adevărul • Dezrădăcinarea muncitorilor • Dezrădăcinarea ţăranilor • Dezrădăcinare şi naţiune


Despre autori


Filozoafă, umanistă, scriitoare şi militantă sindicală, Simone Weil (1909-1943) a fost o personalitate complexă. Profesoară de filozofie, a lucrat ca muncitoare la Renault (1934-1935), a intrat în Brigăzile Internaţionale în 1936, iar în timpul războiului şi-a părăsit ţara aflată sub ocupaţie germană, angajîndu-se după o scurtă şedere în Statele Unite în rezistenţa franceză condusă de Charles de Gaulle de la Londra. Dintre lucrările sale, multe apărute doar după moartea sa prematură, amintim: La pesanteur et la grâce (1947), Attente de Dieu (1950), La connaissance surnaturelle (1950), La condition ouvrière (1951), Lettre ŕ un religieux (1951), Oppression et liberté (1955), Écrits de Londres et dernières lettres (1957), Pensées sans ordre concernant l’amour de Dieu (1962), Sur la science (1966). Înrădăcinarea a fost scrisă la Londra în intervalul ianuarie-aprilie 1943, pe cînd Simone Weil activa pentru La France Libre, iar generalul de Gaulle dorea o nouă Declaraţie a drepturilor omului care să dinamizeze lupta împotriva naziştilor şi să ajute la reorganizarea Franţei după ieşirea victorioasă din război. Neterminat, volumul a fost publicat post-mortem de Albert Camus în 1949, la Editura Gallimard, în colecţia Espoir pe care o coordona.Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumparat și:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.