Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
Despre băutură
ISBN
978-973-46-8546-2
An apariție
2021
Lună apariție
7
Număr pagini
288
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Literatura universală
Domenii

Despre băutură

Autori: Charles Bukowski
Ultimele produse in stoc
44,95 lei

Vezi eBook
 

Antologie de Abel Debritto

Traduceri din limba engleză de Sorin Gherguţ, Domnica Drumea, Gabriella Eftimie, Cristina Ilie, Cristian Neagoe, Dan Sociu şi Florin Şlapac

Ediţie în limba română şi note de Sorin Gherguţ

Combinaţia dintre alcool şi scris este deja un clişeu, dar Charles Bukowski îl exploatează cu maximă inventivitate, pînă la ultimele limite, în întreaga lui operă: în poezie, în povestiri şi romane, în interviuri, chiar şi în corespondenţa personală. Antologia de faţă reuneşte unele dintre cele mai reuşite şi mai solide fragmente literare scrise de el pe această temă. Versuri şi poveşti despre alcool, scene de beţie în baruri sordide sau în singurătate, promiscuitate sexuală  şi artă înaltă, mărturisiri despre escapade erotice şi alcoolice, toate se combină şi se împletesc,  aşa cum se împleteşte şi biografia lui Bukowski cu creaţia sa literară. Găsim aici unele dintre cele mai comice, mai triste şi mai profunde texte ale scriitorului american, iar imaginea de ansamblu ce se conturează pînă la final este cea a unei Americi a dezmoşteniţilor şi a rataţilor, a cărei umanitate se dezvăluie pas cu pas. Despre băutură este, în egală măsură, şi o carte despre scris, despre literatură şi despre Bukowski însuşi, captivantul autor-personaj de pe scena literară americană.

„Dacă se întîmplă ceva rău, bei ca să uiţi;

dacă se întîmplă ceva bun, bei ca să sărbătoreşti;

dacă nu se întîmplă nimic, bei ca să se întîmple ceva.” (Charles Bukowski)

„Nu încape nici o îndoială că în viaţa lui Bukowski au existat mai multă beznă, mai multă foame şi mai multă disperare decît în cea a majorităţii scriitorilor. Doar că în scrisul lui el s-a oprit în pragul întunericului şi s-a retras. A fost, probabil, un înţelept.” (The New York Times)

„La ora actuală Bukowski este, desigur, un fel de sfînt ocrotitor al celor din mahalalele Los Angelesului şi de mai departe: veşnic client al magazinelor de spirtoase, întotdeauna cu sticla după el într-o pungă de hîrtie, vagabondul sărac din East Hollywood, prezent mereu la cursele de cai. Şi nu e un personaj care să fi dispărut azi: există o «comunitate» a băutorilor de toate rasele şi necredinţele, o categorie de inşi chinuiţi, nu chiar sau nu întru totul lipsiţi de adăpost. Bukowski a fost unul dintre ei. Dar l-au diferenţiat sensibilitatea lui emoţională acută şi ambiţiile sale literare autentice, pe care şi le-a urmat cu îndîrjire.” (Los Angeles Review of Books)

An apariție
2021
Lună apariție
7
Număr pagini
288
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Charles BUKOWSKI s-a născut în Germania, la Andernach,în 1920. Când avea doi ani, părinţii lui s-au mutat în SUA, stabilindu-se în Los Angeles, unde scriitorul a copilărit şi şi-a petrecut cea mai mare parte din viaţă. A studiat la Los Angeles City College, dar a abandonat cursurile şi a dus o viaţă dezordonată, scriind cu o pasiune îndârjită şi schimbând diverse slujbe pentru a supravieţui: a lucrat într-un abator, într-o fabrică de mâncare pentru câini, a fost spălător de vase, şofer de camion şi funcţionar de poştă. A publicat prima povestire la douăzeci şi patru de ani, iar în 1960 a debutat cu un volum de versuri. Cu timpul, valoarea operei sale a început să fie recunoscută, iar în 1969 Bukowski a semnat un contract de exclusivitate cu Black Sparrow Press, ceea ce i-a permis să renunţe la slujba lui din acel moment şi să se dedice exclusiv scrisului. Autor prolific, a publicat numeroase volume de poezie, antologii de povestiri şi romane, devenind unul dintre cei mai citiţi scriitori americani contemporani. La Editura Polirom au apărut până în prezent romanele Femei (2003, 2009, 2012, 2016), De duzină (2003, 2019), Factotum (2004, 2018), Poşta (2004, 2017), Hollywood (2012, 2017), Şuncă pe pâine (2011, 2015, 2018), volumele de povestiri Dragoste la 17,50 $ (2016, 2019), Muzică de belele (2018), Cea mai frumoasă femeie din oraş şi alte povestiri (2023) şi antologia de poezie Dragostea e un câine venit din iad (2007). În 2021 a fost publicat volumul Despre băutură, antologie care reuneşte unele dintre cele mai reuşite fragmente literare scrise de el pe această temă, iar în 2022, Căpitanul e dus cu pluta şi marinarii au fugit cu vasul, volum ce cuprinde însemnări din jurnalele ţinute de scriitor în ultimii ani de viaţă. Charles Bukowski a murit în 1994 în San Pedro, California.

 



Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.