Nexus
Nexus
Nexus
Nexus
ISBN
978-630-344-041-5
An apariție
2024
Lună apariție
9
Număr pagini
432
Tip ediție
cartonată
Format
160x235
Colecție
HISTORIA
Domenii

Nexus

Scurtă istorie a rețelelor informaționale din epoca de piatră până la IA

Autori: Yuval Noah Harari
85,00 lei

Autorul bestsellerului Sapiens

 

Traducere de Ioana Aneci și Adrian Șerban

Povestea modului în care rețelele informaționale ne-au făcut și ne-au desfăcut lumea, de la autorul volumului Sapiens, aflat pe primul loc în topul bestsellerelor Sunday Times.

În ultimii 100.000 de ani, noi, sapiens, am acumulat o putere enormă. Dar, în ciuda tuturor descoperirilor, invențiilor și cuceririlor noastre, ne aflăm acum într-o criză existențială. Lumea este în pragul colapsului ecologic. Tensiunile politice sunt în creștere. Informațiile eronate abundă. Iar noi suntem mult prea grăbiți să intrăm în epoca inteligenței artificiale – o rețea informațională străină de umanitate care amenință să ne anihileze. Cu toate realizările noastre, de ce suntem oare atât de autodistructivi?

Nexus privește din perspectiva amplă a istoriei omenirii pentru a descoperi cum ne-a adus fluxul de informații în acest punct. Purtându-ne din epoca de piatră, prin alcătuirea Bibliei, inventarea tiparului, apariția mass-mediei și recenta reactivare a populismului, Yuval Noah Harari ne îndeamnă să analizăm relația complexă dintre informații și adevăr, dintre birocrație și mitologie, dintre înțelepciune și putere. El examinează modul în care sisteme precum Imperiul Roman, Biserica Catolică și Uniunea Sovietică s-au folosit de informații pentru a-și atinge scopurile, fie ele bune sau rele. Și abordează alegerile imperative cu care ne confruntăm în contextul în care inteligența nonumană ne amenință însăși existența.

Informațiile nu reprezintă materia primă a adevărului, nici nu sunt o simplă armă. Nexus explorează calea de mijloc dintre aceste extreme care încă ne dă o speranță, iar astfel, redescoperă umanitatea noastră comună.

Poveștile ne-au adus laolaltă.

Cărțile ne-au răspândit ideile – și mitologiile.

Internetul a promis cunoaștere infinită.

Algoritmul ne-a aflat secretele – iar apoi ne-a asmuțit pe unii împotriva altora.

IA ce va face?

Nexus este povestea palpitantă a modului cum am ajuns la acest moment și a alegerilor urgente pe care trebuie să le facem acum ca să supraviețuim – și să prosperăm.

 

An apariție
2024
Lună apariție
9
Număr pagini
432
Tip ediție
cartonată
Format
160x235
Fără comentarii


Despre autori


Yuval Noah HARARI este istoric și filosof, considerat unul dintre cei mai influenți intelectuali activi astăzi. Născut în Israel în 1976, a obținut doctoratul în istorie la University of Oxford și este profesor de istorie universală în cadrul Departamentului de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim și distinguished research fellow la Centre for the Study of Existential Risk din cadrul University of Cambridge. Este cofondator al companiei de impact social Sapienship, axată pe educație și storytelling, alături de soțul său, Itzik Yahav. Cartea sa Sapiens, publicată inițial în Israel în 2011, a fost tradusă în peste șaizeci de limbi. Timp de nouăzeci și șase de săptămâni s-a aflat în topul bestsellerelor Sunday Times și a fost de asemenea în topul bestsellerelor New York Times. De același autor, la Editura Polirom au apărut Sapiens. Scurtă istorie a omenirii (2017), Homo deus. Scurtă istorie a viitorului (2018), 21 de lecții pentru secolul XXI (2018), Sapiens. O istorie grafică, vol. I: Nașterea omenirii (2020) și vol. II: Stâlpii civilizației (2021) și Suntem de neoprit, vol. I: Cum am luat în stăpânire lumea (2022) și vol. II: De ce nu este dreaptă lumea (2023).



Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.