Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
Skanderbeg
ISBN
978-973-46-9481-5
An apariție
2023
Lună apariție
9
Număr pagini
384
Tip ediție
broșată
Colecție
HISTORIA
Domenii

Skanderbeg

Noul Alexandru al Balcanilor

Autori: Oliver Jens Schmitt
65,00 lei

 

Traducere din limba germană de Rudolf Gräf

„Obiectul lucrării de față este viața unui om perceput de contemporanii săi drept un «erou», o noțiune ce reprezintă de fapt o categorie‑cheie pentru mobilizarea puterii politice. Deși a fost instrumentalizat de regimul comunist ca simbol al unei religii laice, cercetările despre personajul istoric, ce diferea semnificativ de imaginea oficială, nu au avansat. Rezultatul a fost o situație oarecum paradoxală: Skanderbeg era din ce în ce mai prezent în societățile de limbă albaneză, însă, în afara unor formule stereotipe și a unor narațiuni imuabile, împrejurările reale în care s‑a desfășurat viața lui nu erau cunoscute aproape deloc. Skanderbeg a devenit un monument, acea figură rigidă care privește posomorât de pe soclurile din marile piețe și din sala de recepție a palatului prezidențial. O preocupare a oamenilor de stat, umaniștilor și istoricilor în secolul al XV‑lea, iar mai apoi, până în zilele noastre, a biografilor, literaților, libretiștilor și publiciștilor politici. Dar la ce bun o nouă carte despre Skanderbeg, de ce o nouă biografie? În numeroase arhive europene au fost descoperite noi surse cuprinzătoare, care schimbă decisiv imaginea clasică – începând cu veșnic misterioasa întrebare: de ce a fost Skanderbeg singurul nobil din Balcani convertit la islam care a revenit la creștinism? – și care solicită o nouă interpretare. Cititorul român va constata că această carte nu este doar o contribuție la istoria națională albaneză. Ea este concepută în sensul unei istorii medievale a Balcanilor, având legături cu spațiul Mării Adriatice, al Europei Centrale și de Est și cu cel al Anatoliei, o istorie a Balcanilor care privește și Transilvania.” (Oliver Jens Schmitt)

An apariție
2023
Lună apariție
9
Număr pagini
384
Tip ediție
broșată
Fără comentarii

Cruciada Ungariei și revolta popoarelor • O faimă plătită scump • Domnie și suită • Legături de sânge • Dușmanii din munți • Un erou al Renașterii • Călătoria italiană • Cruciada noului Alexandru • Înaintea furtunii • Ororile devastărilor • La mâna marilor puteri • Ultima victorie a lui Skanderbeg

 Despre autori


Oliver Jens SCHMITT este profesor de istorie sud-est-europeană la Universitatea din Viena și director științific la Institutul pentru Studiul Monarhiei Habsburgice și al Balcanilor din cadrul Academiei Austriece de Științe. A mai publicat (selectiv): Kosovo. Kurze Geschichte einer zentralbalkanischen Landschaft (2008), Die Albaner. Eine Geschichte zwischen Orient und Okzident (2012), Capitan Codreanu. Aufstieg und Fall des rumänischen Faschistenführers (2016; Corneliu Zelea Codreanu. Ascensiunea și căderea „Căpitanului”, Humanitas, 2018), Der Balkan im 20. Jahrhundert. Eine postimperiale Geschichte (2019; Balcanii în secolul XX. O istorie postimperială, Humanitas, 2022), Herrschaft und Politik in Südosteuropa von 1300 bis 1800 (coord., 2021; volumul II al seriei Handbuch zur Geschichte Südosteuropas apărute la De Gruyter Oldenbourg), A Concise History of Albania (în colab. cu Bernd J. Fischer, 2022), Biserica de stat sau Biserica în stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române 1918‑2023 (Humanitas, 2023).

 Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.