- ISBN
- 978-973-46-9481-5
- An apariție
- 2023
- Lună apariție
- 9
- Număr pagini
- 384
- Tip ediție
- broșată
- Colecție
- HISTORIA
- Domenii
Traducere din limba germană de Rudolf Gräf
„Obiectul lucrării de față este viața unui om perceput de contemporanii săi drept un «erou», o noțiune ce reprezintă de fapt o categorie‑cheie pentru mobilizarea puterii politice. Deși a fost instrumentalizat de regimul comunist ca simbol al unei religii laice, cercetările despre personajul istoric, ce diferea semnificativ de imaginea oficială, nu au avansat. Rezultatul a fost o situație oarecum paradoxală: Skanderbeg era din ce în ce mai prezent în societățile de limbă albaneză, însă, în afara unor formule stereotipe și a unor narațiuni imuabile, împrejurările reale în care s‑a desfășurat viața lui nu erau cunoscute aproape deloc. Skanderbeg a devenit un monument, acea figură rigidă care privește posomorât de pe soclurile din marile piețe și din sala de recepție a palatului prezidențial. O preocupare a oamenilor de stat, umaniștilor și istoricilor în secolul al XV‑lea, iar mai apoi, până în zilele noastre, a biografilor, literaților, libretiștilor și publiciștilor politici. Dar la ce bun o nouă carte despre Skanderbeg, de ce o nouă biografie? În numeroase arhive europene au fost descoperite noi surse cuprinzătoare, care schimbă decisiv imaginea clasică – începând cu veșnic misterioasa întrebare: de ce a fost Skanderbeg singurul nobil din Balcani convertit la islam care a revenit la creștinism? – și care solicită o nouă interpretare. Cititorul român va constata că această carte nu este doar o contribuție la istoria națională albaneză. Ea este concepută în sensul unei istorii medievale a Balcanilor, având legături cu spațiul Mării Adriatice, al Europei Centrale și de Est și cu cel al Anatoliei, o istorie a Balcanilor care privește și Transilvania.” (Oliver Jens Schmitt)
- An apariție
- 2023
- Lună apariție
- 9
- Număr pagini
- 384
- Tip ediție
- broșată
Cruciada Ungariei și revolta popoarelor • O faimă plătită scump • Domnie și suită • Legături de sânge • Dușmanii din munți • Un erou al Renașterii • Călătoria italiană • Cruciada noului Alexandru • Înaintea furtunii • Ororile devastărilor • La mâna marilor puteri • Ultima victorie a lui Skanderbeg
Despre autori
Oliver Jens SCHMITT este profesor de istorie sud‑est‑europeană la Universitatea din Viena și director științific la Institutul pentru Studiul Monarhiei Habsburgice și al Balcanilor din cadrul Academiei Austriece de Științe. A mai publicat (selectiv): Kosovo. Kurze Geschichte einer zentralbalkanischen Landschaft, UTB, 2008; Die Albaner. Eine Geschichte zwischen Orient und Okzident, C.H. Beck, 2012; Capitan Codreanu. Aufstieg und Fall des rumänischen Faschistenführers, Paul Zsolnay, 2016; Corneliu Zelea Codreanu. Ascensiunea și căderea „Căpitanului”, Humanitas, 2018; Der Balkan im 20. Jahrhundert. Eine postimperiale Geschichte, W. Kohlammer GmbH, 2019; Balcanii în secolul XX. O istorie postimperială, Humanitas, 2022; Herrschaft und Politik in Südosteuropa von 1300 bis 1800 (coord., volumul al II‑lea al seriei Handbuch zur Geschichte Südosteuropas), Oldenburg, De Gruyter, 2021; A Concise History of Albania (în colab. cu Bernd J. Fischer), Cambridge University Press, 2022; Biserica de stat sau Biserica în stat? O istorie a Bisericii Ortodoxe Române 1918‑2023, Humanitas, 2023.