- ISBN
- 978-973-46-5874-9
- An apariție
- 2016
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 312
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
- Colecție
- HISTORIA
- Domenii
Traducere de Ioana Aneci
Pina acum, istoriile serviciilor secrete sovietice s-au axat aproape exclusiv pe KGB, fara sa acorde foarte multa atentie serviciilor speciale ale armatei. Bazindu-se pe surse mai greu accesibile, Jonathan Haslam ne ofera o istorie completa a serviciilor secrete sovietice si arata cum acestea au fost cruciale pentru supravietuirea URSS, in special dupa moartea lui Stalin, cind Razboiul Rece a devenit mai dur si unii agenti comunisti pe care se bazase regimul – Klaus Fuchs, sotii Rosenberg, Donald Maclean – au fost demascati. Dupa aceste esecuri, Nikita Hrusciov si succesorii sai au renuntat la recrutarea ideologica, recurgind la santaj si mita. Noua tactica a fost atit de eficienta, incit nu putem trage decit o singura concluzie: in final, Occidentul a cistigat in ciuda razboiului spionilor, iar nu datorita acestuia. Haslam face o incursiune in lumea misterioasa a spionilor, cirtitelor si agentilor dubli si aduce o perspectiva noua asupra istoriei serviciilor secrete, de la Revolutia din Octombrie pina la sfirsitul Razboiului Rece, ajungind inclusiv la Vladimir Putin si la puterea pe care o detine FSB in Federatia Rusa.
„Haslam isi ia in serios misiunea de a reconstitui istoria spionajului sovietic. Cartea sa umple mari lacune.” (Foreign Affairs)
„O istorie detaliata a serviciilor de spionaj rusesti, de la revolutie pina la glasnost. O excelenta descriere a mecanismelor din spatele Razboiului Rece.” (Kirkus Reviews)
Din cuprins:
Pornind de la zero • Criptografia neglijata • Avantajul postbelic • Colapsul • Teatrul german • Pierderea credintei • Decalajul informatic • Iesirea din umbra
- An apariție
- 2016
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 312
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235