Traducere de Andrei Salavastru
Prefata de William Chester Jordan
Postfata de Alexandru‑Florin Platon
Intr-o lucrare devenita clasica, Ernst H. Kantorowicz elucideaza problema istorica ridicata de figura regelui ce poseda simultan doua corpuri: unul natural, muritor si altul politic, institutional, nemuritor. Facind apel la opere liturgice, imagini si texte polemice, autorul exploreaza teologia politica medievala si modul in care teologii, istoricii si juristii intelegeau functia si persoana regelui, precum si ideea de regat. Studiul sau se opreste asupra crezurilor politice legate de simbolurile statului suveran si ale perpetuitatii sale (Coroana, Demnitate, Patrie), asa cum au fost acestea intelese intr-o epoca in care au slujit ca vehicul pentru consolidarea comunitatilor moderne timpurii. Kantorowicz demonstreaza cum anumite axiome ale teologiei politice care aveau sa ramina valabile pina in secolul XX au inceput sa se dezvolte in Evul Mediu tirziu, descriind o transformare profunda a conceptului de autoritate politica in perioada medievala. Publicata in 1957 si tradusa in numeroase limbi, Cele doua corpuri ale regelui a devenit un ghid pentru mai multe generatii de cercetatori din domeniul teologiei politice medievale.
„Faptul ca Cele doua corpuri ale regelui, la 57 de ani de la aparitie si la putin peste jumatate de veac de la stingerea din viata a autorului ei, vede, in sfirsit, lumina tiparului si in limba romana reprezinta omagiul adus unui istoric si unei carti care ramin doua dintre reperele cele mai importante ale istoriografiei europene si nord-americane contemporane.” (Alexandru-Florin Platon)
„Kantorowicz a scris o carte extraordinara, poate cea mai importanta lucrare despre istoria gindirii politice medievale, cu siguranta cea mai spectaculoasa din ultimele decenii.” (
American Political Science Review)