- ISBN ePub
-
978-973-46-9460-0
- ISBN PDF
-
978-973-46-9461-7
- An apariție
-
2023
- Tip ediție
- eBook
- Format
- ePub (Adobe DRM), PDF (Adobe DRM)
- Colecție
- HEXAGON
- Domenii
Volumul de față reunește o parte dintre eseurile publicate în ultimul deceniu de medicul psihiatru Mircea Lăzărescu, care își dorește să aducă în discuție, în rândurile publicului larg, psihologia și psihopatologia evoluționist-culturală, abordare încă nouă în știința psihologiei ce cartografiază natura umană folosindu-se de mijloace care țin de biologia evoluționistă, neuroștiințe, antropologie, fenomenologie, istoria culturală. Bazându-se pe cei peste cincizeci de ani de experiență profesională, autorul prezintă și explică mai multe tipuri de tulburări, disfuncții ori atitudini umane catalogate drept aberante, care se impun și ca problematici de ordin antropologic. În plus, cititorul va descoperi un alt înțeles al comportamentelor unor personaje celebre din literatură sau eroi din mitologie, multă vreme explicate ca rezultat al intervenției supranaturale. Un periplu fascinant, în care îi regăsim pe Stavroghin al lui Dostoievski și pe împăratul Iosif al II‑lea, dar care lămurește și mitul lui Dracula, fascinația ori teama față de magie și vrăjitorie sau apetența pentru rigoare geometrică a lumii romane.
- An apariție
- 2023
- Lună apariție
- 1
- Număr pagini
- 296
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 135x200
Monștri ai literaturii și tulburările de personalitate • Anxietatea socială și fenomenologia rușinii • Starea maniacală, sărbătoarea și nebunul regelui • Scurt eseu despre nostalgie • Paranoidia, supravegherea și delirurile cu tematică religioasă • Depersonalizare, plictis și vraja transpersonalizării
Despre autori
Mircea Lăzărescu (n. 1939, Lugoj), psihiatru, profesor universitar, a condus Clinica Psihiatrică a Universităţii de Medicină din Timişoara între 1983 şi 2011. A participat la înfiinţarea mai multor societăţi în domeniul psihiatriei în România. A publicat numeroase lucrări de psihopatologie clinică, antropologică, fenomenologică şi cognitivă (Introducere în psihopatologia antropologică, Facla, 1989; Tulburările de personalitate, în colab., Polirom, 2007; Tulburarea obsesiv-compulsivă, în colab., Polirom, 2009; Bazele psihopatologiei clinice, Editura Academiei Române, 2010; Psihopatologia psihozelor în perspectiva sinelui. Abordare evoluţionist-fenomenologică, Editura Academiei Române, 2016), de antropologie filosofică (Eseu despre fiinţele intermediare, Editura de Vest, 1994; Despre sărbători, grădini şi logos, Brumar, 2004), precum şi volume de eseuri (Chin, extaz şi nebunie înaltă în secolul XX, Brumar, 2011; Gâlceava înţelepţilor în jurul timpului, Brumar, 2017; Constantin Noica sau insuportabila filosofie, Brumar, 2018), de memorialistică (Culorile nostalgiei, Imprimeria Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, 1998, 2017; Odiseu fără Ithaca. Note din jurnalul unui psihiatru, Bastion, 2008) şi de studii care ţin de psihologie şi psihopatologia evoluţionist-culturală (Ce este tulburarea mentală, Polirom, 2014; Rememorări, Brumar, 2021).