- ISBN
- 978-973-46-9331-3
- An apariție
- 2023
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 224
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Esențial
- Domenii
Traducere din limba engleză de Vlad Pojoga
Călătorul singuratic este o colecţie de texte nonficţionale, eseuri şi note de jurnal, scrise de Jack Kerouac în stilul său poetic inconfundabil, de-a lungul mai multor ani. Unele dintre cele opt texte care alcătuiesc volumul au fost publicate şi separat, în diferite reviste americane. Ele tratează teme şi subiecte întâlnite în toată opera scriitorului, însă conturează mai clar imaginea acestuia de rătăcitor îndrăgostit de oamenii pe care i-a întâlnit şi de locurile prin care a trecut – diverse zone din SUA, Mexic, Maroc, Marea Britanie şi Franţa.
„Cu stilul exuberant şi proza jazzy impresionistă care se regăseşte şi în romanele sale, Călătorul singuratic ne oferă spectacolul confruntării dintre simţurile lui Kerouac şi univers, cu momente de poezie, de adevăr şi nebunie.” (The New York Times Book Review)
„Există la Kerouac o blândeţe, o vulnerabilitate fundamentală care îl plasează undeva între budism şi creştinism.” (Allen Ginsberg)
„Opera lui Jack Kerouac este cel mai amplu experiment literar şi de limbaj întreprins de un scriitor american din generaţia sa.” (Ann Douglas)
- An apariție
- 2023
- Lună apariție
- 4
- Număr pagini
- 224
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Jean-Louis (Jack) Kerouac (1922-1969) s-a născut în Lowell, Massachusetts, într-o familie canadiano-franceză. La absolvirea liceului, a obţinut o bursă la Columbia University şi a plecat la New York împreună cu întreaga familie, dar în scurtă vreme şi-a întrerupt studiile şi s-a înrolat în Marina Militară. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, viitorul scriitor a fost lăsat la vatră, considerându-se că ar avea un comportament schizoid. A lucrat o perioadă în Marina Comercială, apoi a pornit într-un şir de călătorii prin SUA şi Mexic. Primul său roman, The Town and the City, a apărut în 1950, în timp ce romanul Pe drum, incluzând numeroase elemente autobiografice, considerat adesea marca „generaţiei beat”, a fost publicat abia în 1957. Printre cărţile apărute ulterior se numără Vagabonzii Dharma (1958), Tristessa (1960), Big Sur (1962), Visions of Gerard (1963). După moartea lui Jack Kerouac au mai fost publicate câteva volume reprezentative, dar rămase în manuscris, printre care Şi hipopotamii au fiert în bazinul lor, scris în 1945 împreună cu William S. Burroughs şi apărut în 2008, şi Oceanul e fratele meu, scris în 1942. La Editura Polirom au apărut: Pe drum, Vagabonzii Dharma, Şi hipopotamii au fiert în bazinul lor, Oceanul e fratele meu, Cartea trezirii. Viaţa lui Buddha şi Big Sur.