Maurice
Maurice
Maurice
Maurice
Maurice
Maurice
Maurice
Maurice
Maurice
Maurice
Maurice
Maurice
Maurice
Maurice
Maurice
Maurice
Maurice
Maurice
Maurice
Maurice
ISBN
978-973-46-7151-9
An apariție
2018
Lună apariție
3
Număr pagini
264
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Colecție
BIBLIOTECA POLIROM > Esențial
Domenii

Maurice

Autori: E.M. Forster
INDISPONIBIL
9,99 lei

Vezi eBook
 

Traducere din limba engleză şi note de Cornelia Marinescu

Roman ecranizat în 1987, în regia lui James Ivory, cu Hugh Grant, Rupert Graves şi James Wilby în rolurile principale

Scris la începutul secolului trecut, imediat după Howards End, şi publicat abia în 1971, Maurice a mers înaintea timpului său prin temă şi prin ideea că dragostea dintre doi bărbaţi poate exista. Petrecîndu-se într-o elegantă lume edwardiană, povestea lui Maurice începe cînd personajul are paisprezece ani. Acţiunea îl urmăreşte în perioada în care e elev de liceu, apoi student la Cambridge şi, în final, angajat la firma familiei. Într-o societate împărţită riguros în clase sociale, personajul principal al romanului e un tînăr obişnuit, convenţional, care se integrează perfect, însă această aparenţă ascunde o realitate cu totul diferită: Maurice e homosexual. Între dorinţa de a se vindeca de această „boală de care suferă nefericiţi ca Oscar Wilde” şi aceea de a-şi asuma adevărata identitate, Maurice parcurge etapa negării, a constrîngerilor religioase şi sociale, a despărţirii şi geloziei. Pe fundalul poveştii de dragoste şi al conştientizării homosexualităţii, Maurice se distinge de celelalte romane ale lui Forster prin caracterul intimist şi exprimarea radicală a libertăţii individuale.

Maurice este acum citit şi predat în universităţi din toată lumea. Romanul e remarcabil nu numai pentru frumuseţea scriiturii, ci şi pentru curajul său… pentru faptul că în el se întrevede un soi de generozitate melancolică: bărbaţii care iubesc alţi bărbaţi n-aveau cum să fie fericiţi în lumea în care trăia Forster, aşa că i-a lăsat în grija fanteziei.” (The New Yorker)

„Deşi romanul lui Forster urmăreşte eforturile lui Maurice de a-şi ascunde homosexualitatea, de a se «vindeca» de ea şi, pînă la urmă, de a şi-o accepta, personajul său cheie este de fapt cameleonicul Clive, care-şi închipuie că propriile sentimente pentru alţi bărbaţi sînt un moft. Clive întrupează conservatorismul, conformismul, ca să nu mai amintim toate dorinţele ascunse, pe care Forster le-a văzut reprimate de societatea engleză a zilelor sale.” (The New York Times)

„Romanul lui Forster luptă pentru o anumită discreţie, pentru un spaţiu personal, fizic şi psihic, aflat dincolo de bătaia oricărui ochi indiscret. La un secol de cînd a fost scris, Maurice pare la fel de actual.” (The Guardian)

An apariție
2018
Lună apariție
3
Număr pagini
264
Tip ediție
broșată
Format
130x200
Fără comentarii


Despre autori


Edward Morgan Forster (1879-1970) s-a născut la Londra, într-o familie din clasa de mijloc. Primele lui romane vorbesc despre condiţiile sociale precare din perioada de declin a epocii victoriene. Aşa au apărut Where Angels Fear to Tread (1905), The Longest Journey (1907) şi A Room with a View (1908; Cameră cu vedere, Polirom, 2016), care mai tîrziu au inspirat faimoase producţii cinematografice. Primul mare succes l-a avut cu Howards End (1910; Polirom, 2016), a cărui ecranizare a devenit repede celebră. A călătorit în Alexandria, în timpul Primului Război Mondial, şi de două ori în India. La întoarcerea în Anglia, influenţat de timpul petrecut în acele locuri exotice, a scris O călătorie în India (1924; Polirom, 2015). E.M. Forster a mai publicat şi cărţi de povestiri, printre care se numără The Celestial Omnibus (1911) şi The Eternal Moment (1928), o antologie de poeme şi cîteva volume de teatru, eseuri critice şi jurnale de călătorie.



Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.