Chipurile orașului. Istorii de viață...
ISBN
973-683-929-X
An apariție
2002
Lună apariție
12
Număr pagini
400
Tip ediție
broșată
Format
160x235
Colecție
DOCUMENT
Domenii

Chipurile orașului. Istorii de viață în București. Secolul XX

Autori: Zoltan Rostas
INDISPONIBIL
19,95 lei

 
Prefata de Andrei Pippidi. Sursele folosite pentru aceasta carte sint de tipul „recits de vie” sau „life history”, o forma empirica a istoriei orale. Zoltan Rostas, ale carui anchete au inceput acum 20 de ani cu investigarea experientei scolii sociologice Gusti-Stahl, a procedat la interogarea – in limbile romana si maghiara – a martorilor vietii din Capitala din prima jumatate a secolului XX. Majoritatea textelor se refera la Bucuresti, dar, pentru coerenta experientei pe care o comunica, au fost mentinute partile privind satul ardelean, exilul rusilor „albi” in Franta, ce a vazut un ofiter roman in Uniunea Sovietica si, mai ales, viata armenilor in Turcia (acele pagini fiind singura relatare direct in romaneste a genocidului din Cilicia din 1915). Marturiile culese astfel redau veridic o imagine a orasului multicultural dintr-o epoca de care ne indepartam rapid.
An apariție
2002
Lună apariție
12
Număr pagini
400
Tip ediție
broșată
Format
160x235
Fără comentarii


Despre autori


Zoltan Rostas (n. 1946, la Odorheiul Secuiesc) este licentiat in filosofie, specializarea sociologie, la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj, doctor in filosofie, specializarea filosofia valorilor, a culturii si a istoriei. Redactor-sef adjunct al revistei „Echinox” din Cluj (1968-1970), redactor stiintific la redactiile maghiare de televiziune si radio din Bucuresti (1970-1977), redactor de stiinte sociale la revista bucuresteana „A Het” (1977-1991). Din 1991 este lector, apoi conferentiar la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti si seful Catedrei de Antropologie Culturala si Comunicare. Este cercetator la Centrul de Cercetari Regionale si Antropologice din Miercurea-Ciuc din 1992, iar din 2001 cercetator asociat la Institutul Roman de Istorie Recenta. Carti publicate: „Visszajatszas”/ „Playback” (1984), „Ketely es kiserlet”/ „Dubiu si experiment” (1988), „Monografia ca utopie. Interviuri cu Henri H. Stahl” (2000), „O istorie orala a Scolii Sociologice de la Bucuresti” (2001). Studii in revistele „Sociologie Romaneasca”, „Szociologiai Szemle”, „East Central Europe”, „Ethnologie Francaise”, „Experiments”, „Martor”, „Sfera politicii” si in volumele „Semnificatia documentelor sociale” (1985), „The Countries of Central and East Europe and the EU: Attitudes and Perceptions” (Berlin, 2001), „Chipurile orasului. Istorii de viata in Bucuresti. Secolul XX” (Polirom, 2002).


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.