Polirom recomandă o selecție de noutăți editoriale, apărute în această toamnă în colecții de prestigiu.
Aceste volume fac parte din campania „BLACK FRIDAY DE TOAMNĂ”: 40% reducere pentru toate titlurile, în limita stocului disponibil! Ofertă valabilă în perioada 11-13 octombrie 2024, doar pe www.polirom.ro.
- Românii şi ungurii. Un război imagologic de o mie de ani de Sorin Mitu, în colecția „Historia”, coordonată de Mihai-Răzvan Ungureanu
„Cât de mult şi cât de tare s-au bătut românii cu ungurii?” Refuzând să ia de-a gata răspunsul clasic (devenit clişeu) la această întrebare, adică „Foarte mult! Şi foarte tare!”, Sorin Mitu sondează, într-un efort intelectual cu conotaţie cvasianiversară, un întreg mileniu de convieţuire româno-maghiară. De la Tuhutum şi „ducele Gelou” până la Corneliu Vadim Tudor şi Orbán Viktor, istoria încrucişată a celor doi presupuşi adversari istorici se dovedeşte a fi mai puţin cataclismică decât credem (sau ne-ar plăcea să credem). Fie că au locuit în acelaşi spaţiu, precum în Transilvania, fie că au fost despărţiţi de Carpaţi, românii şi ungurii împart o istorie comună în care au fost şi aliaţi, şi rivali, în care au luptat unii împotriva celorlalţi şi împreună contra aceluiaşi inamic, în care şi-au exprimat, prin creaţii artistice, folclor sau simple glume, viziunea asupra alterităţii, dar şi simpatia faţă de Celălalt.
Din cuprins:
Rădăcinile convieţuirii • Profil genetic, lingvistică, mituri şi bucătărie • Doi urmaşi ai Romei: ungurul cuceritor şi valahul păstor • Adversari, întemeietori şi parteneri în Transilvania • Memorandul şi pâinea neagră a robiei ungureşti • Schimbarea imperiului • Garda, Căpitanul şi arhanghelul maghiar; Eliade şi Cioran • Se poate sau nu se poate să fii minoritar în România? • Gróza Péter rakpart: aş vrea ca graniţele să dispară • Istorici şi securişti, în luptă cu Erdélyi története • Etnicitate cotidiană sau cum răspunzi la telefon: alo, halló, tessék, da • Din înţelepciunea poporului român: bancurile cu unguri • Grădina Zânelor şi Grădina Maicii Domnului: ungurii şi românii în epoca post-adevăr
- Memoriile unui indezirabil de Cristian Englert, în colecția „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici
„Fred Surugiu, jurnalist și autor al unui manuscris vânat de Securitate, e salvat de la arest de către un lider al Partidului Muncitoresc Român care îi cere în schimb să îi scrie memoriile. Un singur lucru îi leagă pe cei doi – dragostea pentru aceeași femeie. Aruncat în lumea elitelor anilor ’50, Fred pătrunde în secretele sistemului, descoperă mecanismele puterii bazate pe teroare, devine un martor incomod al execuțiilor politice și al comploturilor la nivel înalt. Cu ajutorul lui, pătrundem în dedesubturile unei epoci de un dramatism feroce, în care se confruntă, pe de o parte, nomenclaturiștii ce-și solidifică pozițiile prin crimă și, pe de alta, studenții, cu forța lor de a-și asuma riscurile pentru a încerca să schimbe societatea.
Memoriile unui indezirabil este o ficțiune istorică complexă, dar și un excelent roman de dragoste și aventuri, cu o dinamică a surprizelor și a suspansului ce suprapune poveștile lumii marginalilor pe fundalul sumbru al istoriei postbelice. Măiestria cu care Cristian Englert reînvie în scris acea perioadă doar pentru a expune întâmplările dramatice în lumina adevărului demonstrează încă o dată că este un prozator versat și cult, cu un stil seducător și ludic. Pe cât de traumatizante sunt întâmplările din viața lui Fred Surugiu, pe atât de cald e scrisă această poveste ce răstoarnă în oglindă proiecția demonică a ororii cu cea a iubirii și a prieteniei.” (Irina Georgescu Groza)
- Pictorul clarvăzător de Valentina Iancu, în colecția „Biografii romanțate”, coordonată de Adrian Botez
„Lumea spiritelor pe care a văzut-o era una a animalelor fantastice, plină de simboluri cosmogonice şi sugestii ancestrale. Era chemarea spre traducere a necunoscutului prin pictură pe care o simţea de ceva timp. Mai mult ca niciodată, a înţeles că menirea lui de pictor depăşeşte reprezentarea realităţii. A recunoscut chemarea, contactul cu alte lumi. S-a întâlnit parcă cu un alt Victor Brauner, un Victor infinit, victorios, iluminator. S-a întâlnit cu sine, o parte ascunsă a sinelui. Sinele vrăjitor, sinele scrib, sinele care decodifică mistere. Sinele medium, permanent legat de lumea spiritelor.”
Victor BRAUNER (15 iunie 1903, Piatra Neamţ – 12 martie 1966, Paris) a fost al treilea copil dintre cei şase ai lui Deborah şi Herman Brauner, o familie modernă de evrei din Piatra Neamţ. Copilăria şi adolescenţa şi le-a petrecut între Piatra Neamţ, Hamburg, Brăila, Viena, Fălticeni şi Bucureşti. A urmat cursurile Şcolii de Belle-Arte din Bucureşti, la care a renunţat ulterior în favoarea unei formări autodidacte, libere, în inima experimentului avangardist. Pornind de la interesele constructiviste din primii ani de creaţie, a experimentat apoi în direcţia căutărilor interioare suprarealiste. S-a regăsit în suprarealism şi a devenit un nume de referinţă al grupului internaţional. A deschis prima expoziţie personală în 1924, în tandem cu lansarea publicaţiei avangardiste 75HP, număr unic tipărit în condiţii grafice excepţionale. Stabilit în Franţa în 1930, l-a cunoscut pe Brâncuşi, care l-a iniţiat în arta fotografică. În decembrie 1934, a deschis prima expoziţie personală la Paris, coordonată de André Breton. Ulterior, artistul a devenit o figură cunoscută şi recunoscută a grupurilor de avangardă din Bucureşti şi Paris, cu o amplă activitate expoziţională. După perioada suprarealistă, şi-a îndreptat atenţia spre pictura simbolică, proprie, figurativă, de sorginte primitivă, mistică. Marcat de angoase existenţiale şi de o depresie profundă, s-a izolat treptat în propria artă. Lucrările sale sunt prezente în majoritatea marilor muzee ale lumii. Cea mai amplă colecţie de lucrări şi documente se află în prezent la Muzeul de Artă Modernă – Centrul Georges Pompidou.
- Căldură umană de Serge Joncour, în colecția „Biblioteca Polirom”, coordonată de Dan Croitoru
Traducere din limba franceză de Mădălin Roșioru
Serge Joncour este autorul romanului Natură umană, distins cu Prix Femina 2020.
Romanul continuă povestea celor trei surori – Vanessa, Caroline şi Agathe – şi a fratelui lor, Alexandre, din Natură umană. Naraţiunea se desfăşoară pe parcursul a trei luni când Franţa, la fel ca restul lumii, a fost dată peste cap: din ianuarie până în martie 2020. Ţara se află în plină criză socială, mişcarea Vestele galbene este încă activă şi cetăţenii protestează împotriva reformei pensiilor. Cei patru fraţi s-au despărţit cu ani în urmă şi nu s-au mai văzut de-atunci. Până în martie 2020, când sunt obligaţi să se reunească la ferma unde au copilărit, în sud-estul Franţei. Asistăm la o retragere, o întoarcere la natură în timpul lockdownului, care a şters toate diferenţele dintre noi în faţa unei pandemii de neînţeles. Un roman social, portretul unei perioade atât de absurde, încât n-ar putea fi decât fictivă, şi totuşi a fost aşa de reală.
„Căldură umană îşi propune să arate că tot ce se întâmplă în lume ne afectează, chiar dacă trăim în cea mai mare izolare. E faimoasa teorie a efectului fluturelui.” (Serge Joncour)
„O frumoasă şi înduioşătoare lecţie de viaţă care celebrează natura şi ne îndeamnă deopotrivă să reflectăm la locul pe care trebuie să i-l (re)dăm.” (Le Télégramme)
„O minunată operă universală.” (Télérama)
- Terapii şi intervenţii psihopedagogice la persoane cu cerinţe speciale de Alois Gherguț și Adrian Roșan (coord.), în colecția „Științele educației. Structuri, conținuturi, tehnici”, coordonată de Cezar Bîrzea și Constantin Cucoș
Persoanele cu cerințe/nevoi speciale se bazează în parcursul lor existențial pe diferite tipuri de suport ce le facilitează autonomia personală, educația, profesionalizarea, calitatea vieții și, poate cel mai sensibil aspect, incluziunea socială. Autorii acestui volum ne oferă o serie de soluții bazate pe evaluarea holistică a nevoilor lor și furnizarea integrată a serviciilor de terapie, recuperare și reabilitare în plan social și profesional, fără a ignora formarea unor specialiști în domeniul incluziunii și extinderea programelor de supraspecializare pentru cadrele didactice ori dezvoltarea programelor de sprijin în procesul de tranziție spre o viață normală al persoanelor cu dizabilități. Volumul reunește materiale bazate pe dovezi științifice privind modalități practice de abordare a incluziunii pe patru mari paliere: eficacitatea programelor implementate la noi, reabilitare, intervenții complementare și intervenții bazate pe tehnologie. Sunt prezentate metode de integrare educațională și socială de la nivel preșcolar până la nivel universitar, materiale auxiliare ce pot fi folosite ca instrumente de lucru, dar și strategii de incluziune psihosocială ori analize detaliate ale celor mai noi intervenții bionice. Un volum necesar, care completează pregătirea specialiștilor în domeniu și vine în ajutorul familiilor persoanelor cu cerințe/nevoi speciale.
Din cuprins:
Stimularea comunicării funcționale la copiii cu tulburări de neurodezvoltare • Strategii de intervenție în ADHD aplicabile acasă și la școală • „Dislexia ascunsă”: cerințe educative speciale ale copiilor supradotați cu tulburări de învățare • Strategii pentru reducerea anxietății copiilor cu TSA față de intervențiile medicale • Intervențiile bionice și tehnologiile asistive în compensarea și recuperarea funcțională a persoanelor cu dizabilități • Rolul competițiilor sportive în incluziunea psihosocială a persoanelor cu dizabilități
- Psihologia moralităţii. Repere teoretice și implicații practice în condiții adverse de viață de Cornelia Măirean și Alexandra Maftei (coord.), în colecția „Collegium. Psihologie”, inițiată de Adrian Neculau
În societatea de astăzi, marcată de provocări complexe, proliferarea conflictelor și amplificarea incertitudinii, înțelegerea psihologică a moralității devine esențială pentru progresul individual și colectiv. Oferind o perspectivă cuprinzătoare asupra modului cum se confruntă individul și societatea cu adversitățile vieții și cum reacționează la ele, volumul de față evidențiază rolul central al proceselor morale în acest context. În cele patru mari secțiuni ale lucrării sunt discutate o varietate de aspecte legate de această temă, la intersecția dintre diferite ramuri ale psihologiei – psihologia dezvoltării, socială, cognitivă și clinică. Pe de o parte, sunt prezentate bazele teoretice ale psihologiei moralității și aplicațiile acesteia în varii domenii, de la medicină și educație la tehnologie și inteligența artificială. Pe de altă parte, sunt analizate trauma și psihologia morală în condiții de viață adverse, de la traumele din copilărie la violența domestică și traumele în context organizațional, avându-se în vedere inclusiv psihoterapia traumelor morale. Volumul se încheie cu un capitol axat pe strategiile de prevenție a vătămării morale în contextul educațional, ce are un rol major în promovarea atitudinilor și comportamentelor morale.
Din cuprins:
Amnezia morală la copii și adulți • Narcisismul moral • Identitatea de gen: între moralitate și legalitate • Moralitatea în contextul testării genetice și al reproducerii asistate • Religia, moralitatea și rolul culturii în era digitală • Divorțul și implicațiile sale în dezvoltarea morală a copiilor • Sharentingul: potențial traumatic și implicații morale • Infidelitatea: rană de atașament sau vătămare morală? • Vătămarea morală în contextul războiului
- De ce nu l-am părăsit? Cum îți revii după relația cu un pervers narcisic de Anne Clotilde Ziégler, în colecția „Hexagon”
Traducere de Cristina Michaela Tache și Gabriel Florin Drăghici, Ilustrații de Gomargu
Cartea de față le răspunde femeilor sau bărbaților victime ale perverșilor narcisici la întrebările pe care și le pun invariabil după ce conștientizează tot ceea ce li s-a întâmplat, manipulările, abuzurile, nefericirea de care au avut parte: prin ce anume se caracterizează o perversă narcisică sau un pervers narcisic? La ce trebuie să fim vigilenți dacă avem îndoieli într-o relație de dragoste? De ce persoanele care devin prizoniere ale unor relații în egală măsură nefericite și toxice nu le pun capăt? Psihoterapeuta Anne Clotilde Ziégler descrie metodele puse în aplicare de agresor, explicând mecanismele datorită cărora acesta reușește să-l țină blocat pe partener într-o relație abuzivă, uneori pentru multă vreme. Este timpul să înveți să identifici strategiile de manipulare pentru ca acestea să nu te mai păcălească și, mai presus de toate, în cazul în care ai căzut în capcană, să găsești mijloacele de a scăpa din aceasta, de a-ți reface viața și de a preveni repetarea situației.
Din cuprins:
Pentru că nu mai știu dacă am o relație cu un înger sau cu un demon • Pentru că accept să mă îndoiesc de propria realitate • Pentru că ajung să cred că eu am o problemă • Pentru că așa m‑am obișnuit • Pentru că cei din jur nu înțeleg • Pentru că mi-e teamă că mă va părăsi • Pentru că am o senzație de vid interior și lipsă de speranță • Pentru că atunci când iubesc uit cine sunt
În fiecare vineri, Polirom îți pregătește o nouă serie de recomandări de lectură. Descoperă săptămânal cărți memorabile și completează-ți biblioteca personală!