- ISBN
- 978-973-46-9947-6
- An apariție
- 2024
- Lună apariție
- 10
- Număr pagini
- 640
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
- Colecție
- COLLEGIUM > Psihologie
- Domenii
Psihologia moralităţii
Repere teoretice și implicații practice în condiții adverse de viață
Autori: Cornelia Măirean , Alexandra MafteiÎn societatea de astăzi, marcată de provocări complexe, proliferarea conflictelor și amplificarea incertitudinii, înțelegerea psihologică a moralității devine esențială pentru progresul individual și colectiv. Oferind o perspectivă cuprinzătoare asupra modului cum se confruntă individul și societatea cu adversitățile vieții și cum reacționează la ele, volumul de față evidențiază rolul central al proceselor morale în acest context. În cele patru mari secțiuni ale lucrării sunt discutate o varietate de aspecte legate de această temă, la intersecția dintre diferite ramuri ale psihologiei – psihologia dezvoltării, socială, cognitivă și clinică. Pe de o parte, sunt prezentate bazele teoretice ale psihologiei moralității și aplicațiile acesteia în varii domenii, de la medicină și educație la tehnologie și inteligența artificială. Pe de altă parte, sunt analizate trauma și psihologia morală în condiții de viață adverse, de la traumele din copilărie la violența domestică și traumele în context organizațional, avându-se în vedere inclusiv psihoterapia traumelor morale. Volumul se încheie cu un capitol axat pe strategiile de prevenție a vătămării morale în contextul educațional, ce are un rol major în promovarea atitudinilor și comportamentelor morale.
- An apariție
- 2024
- Lună apariție
- 10
- Număr pagini
- 640
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
Amnezia morală la copii și adulți • Narcisismul moral • Identitatea de gen: între moralitate și legalitate • Moralitatea în contextul testării genetice și al reproducerii asistate • Religia, moralitatea și rolul culturii în era digitală • Divorțul și implicațiile sale în dezvoltarea morală a copiilor • Sharentingul: potențial traumatic și implicații morale • Infidelitatea: rană de atașament sau vătămare morală? • Vătămarea morală în contextul războiului
Despre autori
Cornelia MĂIREAN, conferențiar doctor în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Domeniile sale de interes includ stres și traumă, recuperare și dezvoltare posttraumatică, implicații asupra sănătății mintale ale situațiilor de risc. A publicat mai multe volume (de pildă, Psihologia traumei, în colab., Polirom, 2014) ori studii în volume colective și reviste indexate Web of Science.
Alexandra MAFTEI, doctor în psihologie și științe ale educației, psiholog practicant și lector în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Domeniile sale de interes sunt variate, incluzând cogniții și comportamente morale, stres digital și comportamente mediate de tehnologie, traumă și dizabilitate, comportamente de risc în rândul tinerilor. În calitate de autoare și coautoare, a publicat cărți pentru adulți și copii, 14 capitole de carte și peste o sută de studii și articole în reviste indexate Web of Science și în baze de date internaționale.