- ISBN ePub
-
978-973-46-2279-5
- ISBN PDF
-
978-973-46-2525-3
- An apariție
-
2011
- Tip ediție
- eBook
- Format
- ePub (Adobe DRM), PDF (Adobe DRM)
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM
- Domenii
Considerata cea mai importanta opera a literaturii iraniene moderne, Bufnita oarba este o metafora a degradarii spiritului. Un adevarat panoptic de imagini suprarealiste, capodopera lui Sadegh Hedayat descrie in cele mai mici amanunte disperarea impinsa dincolo de limite a unui tinar care si-a pierdut iubita misterioasa. Pe masura ce personajul aluneca treptat in nebunie, cititorul devine prizonierul viziunii sumbre a scriitorului asupra conditiei umane.
„Bufnita oarba e plein d’effets constiente, foarte calculate, precise. Fiecare pagina e condusa ca o partitura muzicala. Pasajele care par cele mai imaginare sint chiar cele asupra carora am muncit cuvint cu cuvint. Otrava, caci e otrava inauntru, am distilat-o picatura cu picatura.” (Sadegh Hedayat)
- An apariție
- 2006
- Lună apariție
- 9
- Număr pagini
- 224
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
Despre autori
Sadegh Hedayat (1903-1951) s-a nascut la Teheran intr-o familie de aristocrati. Si-a inceput studiile la Colegiul francez Saint-Louis din capitala Iranului, continuindu-le in Belgia si apoi la Paris. S-a intors in Iran in 1930, cistigindu-si existenta din diferite slujbe practicate pentru scurte perioade. In 1937 a intreprins o calatorie de doi ani si jumatate in India, iar in 1944 a vizitat Uzbekistanul sovietic. In decembrie 1950 a revenit la Paris, unde s-a sinucis cinci luni mai tirziu. Marcat de scriitori precum Edgar Allan Poe, Guy de Maupassant, Franz Kafka, Hermann Hesse si Anton Cehov, Sadegh Hedayat este considerat primul autor de roman si proza scurta cu adevarat modern din literatura iraniana, iar valoarea operei sale – elogiata de mari autori ai vremii, printre care Henry Miller si Andre Breton – este recunoscuta in intreaga lume. In scrierile de maturitate a abordat probleme acute ale epocii, criticind sistemul politic si religios iranian, astfel ca pina in ziua de azi Hedayat a fost cenzurat sau interzis in tara natala.