- ISBN
- 973-681-627-3
- An apariție
- 2004
- Lună apariție
- 10
- Număr pagini
- 492
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM
- Domenii
Aprilie spulberat reuneste patru dintre prozele anilor ’70-’80: Aprilie spulberat, Cine a adus-o pe Doruntina, Mesagerul tristetii si Comisia serbarii. Aparute in Albania in urma cu mai bine de doua decenii, cele patru proze – traduse in limba romana intr-o prima editie in 1990 – au fost revizuite de autor. Varianta oferita acum cititorilor romani este cea definitiva. Intre primele doua proze exista o relatie directa: povestea Doruntinei descrie aparitia in societatea medievala albaneza a unui nou sistem moral si juridic, Kanun-ul. Este un sistem care are la baza „legea singelui”, potrivit careia orice membru al unei familii este dator sa razbune moartea unui stramos prin uciderea oricarui membru din familia ucigasului. Acelasi Kanun care, cinci sute de ani mai tirziu, provoaca evenimente grave in satul albanez din zona platoului muntos din nord (povestea lui Ghiorgu din Aprilie spulberat).
„Am scris Aprilie spulberat pe vremea cind Albania, ca si intreaga lume comunista, avea un sistem juridic si un cod penal socotite printre cele mai inumane de pe planeta. In fata acestei «justitii», ale carei crime le cunoasteti tot atit de bine ca si mine, vechiul cod cutumiar albanez, kanun-ul, nu numai ca nu parea deloc barbar, ci din contra, era uimitor de democratic.” (Ismail Kadare)
- An apariție
- 2004
- Lună apariție
- 10
- Număr pagini
- 492
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
Despre autori
Ismail Kadare (1936-2024). A absolvit Facultatea de Filologie la Tirana, apoi si‑a continuat studiile literare la Moscova, la Institutul de Literatura Maxim Gorki, unde a fost coleg cu marii scriitori sovietici ai epocii. A debutat cu poezie, primele sale doua volume (Visari juvenile, 1954 si Melancolie, 1957) anuntind deja un talent de exceptie. Saltul la proza a fost facut cu romanul Generalul armatei moarte (1963), considerat una dintre primele douazeci de carti ale deceniului sapte. Au urmat alte romane care i‑au consolidat faima internationala: Cetatea, Cronica in piatra, O capitala in noiembrie, Iarna marii insingurari si Concert la sfirsit de toamna. Intre 1990 si 2001 a locuit la Paris, perioada in care a publicat romanele Piramida, Umbra, Spiritus, Florile reci din martie s.a., precum si citeva carti de memorialistica. Extrem de interesant, din punctul de vedere al genezei operei sale, este volumul Dialoguri cu Alain Bosquet, urmare a unui lung interviu acordat televiziunii franceze in 1995. O alta aparitie remarcabila o constituie Moartea care ne‑a unit, zguduitoare carte‑document despre evenimentele din Iugoslavia ultimilor ani. In toamna lui 2001, Kadare s‑a intors, de aceasta data definitiv, la Tirana. In ultimul deceniu, scriitorul albanez a fost nominalizat de patru ori la Premiul Nobel pentru literatura.