- ISBN
- 978-630-344-088-0
- An apariție
- 2025
- Număr pagini
- 500
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Actual
- Domenii
Autorul trilogiei fiordurilor: Între cer şi pământ, Tristeţea îngerilor şi Inima omului
Traducere din limba islandeză și note de Ovio Olaru
O istorie de familie ce se întinde pe câteva generaţii, din secolul al XIX-lea până în anii 2020. Trecutul şi prezentul se întreţes pe măsură ce naratorul amnezic aşterne pe hârtie poveşti despre o galerie întreagă de personaje: un preot însingurat care se împrieteneşte cu un poet german mort de mult, o soţie de fermier fără studii care scrie un articol ştiinţific genial despre râme, un pescar expert în Kierkegaard, un muzician deprimat care află că propria familie l-a minţit din dragoste, un pomicultor cu un libido diabolic, o tânără de la oraş atrasă spre un fiord îndepărtat de amintirea unor ochi albaştri şi multe altele. Confruntându-se cu soarta brutală şi cu efectele în cascadă ale propriilor alegeri sau ale refuzului de-a alege, fiecare personaj descoperă cât te costă să-ţi urmezi acul magnetic al inimii. O tragicomedie despre moarte, muzică şi timpul care le vindecă pe toate, precum şi o saga fermecătoare despre dorinţă şi agonia sublimă a iubirii imposibile.
„Stefánsson îmbină descrieri ale vieţii de zi cu zi într-un limbaj simplu cu accente mistice, creând o atmosferă fantastică şi spectrală. Cu delicateţe şi cu un sentimentalism fără rezerve, romanul celebrează captivant ceea ce autorul numeşte supremul paradox al existenţei umane, bucuria explozivă şi tristeţea paralizantă ce însoţesc orice poveste de iubire.” (The Wall Street Journal)
„Absenţa ta e întuneric nu are cum să nu emoţioneze profund orice cititor prin frumuseţea poetică şi preaplinul de dragoste şi durere pe care-l exprimă.” (Morgunblaðið)
„Romanul lui Stefánsson porneşte de la premisa că, în melancolia existenţei, oamenii îşi găsesc fericirea împreună, explorând prin intermediul muzicii sau literaturii conexiunile dintre ei, iertând neajunsurile celor dragi şi amuzându-se copilăreşte în faţa inevitabilului.” (World Literature Today)
„Un Dickens islandez, înzestrat cu acelaşi talent literar şi aceeaşi empatie pentru sufletele frământate, dar şi de un comic dezlănţuit.” (Irish Examiner)
- An apariție
- 2025
- Număr pagini
- 500
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Jón Kalman STEFÁNSSON, unul dintre cei mai importanţi scriitori islandezi contemporani, s-a născut la Reykjavík în 1963. La doisprezece ani s-a mutat în vestul ţării, unde a lucrat până în 1982 într-o fabrică de procesare a peştelui, într-un abator, ca zidar şi agent de poliţie la aeroportul din Keflavík. În 1986, după ce a absolvit liceul, s-a întors în capitală şi s-a înscris la universitate, unde a urmat cursuri de literatură o vreme, fiind totodată profesor de liceu şi colaborând la cotidianul Morgunblađiđ. A debutat ca scriitor în 1988, publicând trei volume de poezie, iar din 1996 au urmat numeroase romane, printre care Sumarljós og svo kemur nóttin („Lumina de vară, apoi se lasă noaptea“ — 2005, Premiul Literar Islandez pentru ficţiune), Între cer şi pământ (2007, Premiul P.O. Enquist) şi Fiskarnir hafa enga fćtur („Peştii n-au picioare“ — 2013, Premiul revistei Lire pentru cel mai bun roman străin, nominalizat la Man Booker International Prize). La Editura Polirom au apărut Între cer şi pământ (2014, 2023), Tristeţea îngerilor (2016, 2023) şi Inima omului (2018, 2023), trilogia care l-a făcut cunoscut în toată lumea, şi Povestea Ástei (2022), care a devenit bestseller în Islanda încă de la apariţie şi i-a adus a patra nominalizare la Premiul Literar Islandez şi Premiul Folio al Librarilor pentru ediţia în limba franceză.