- ISBN
- 978-973-46-9438-9
- An apariție
- 2023
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 224
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
- Colecție
- -
- Domenii
Shakespeare interpretat de Adrian Papahagi. Pericle * Cymbeline * Furtuna
Autori: Adrian Papahagi
Premiul Uniunii Scriitorilor din România, categoria Critică, eseu și istorie literară, memorii, jurnale, publicistică, ediția 2024
Premiul Scriitorul lunii octombrie 2023, acordat de Uniunea Scriitorilor din România
Premiul „Radu Stanca” acordat de revista Apostrof, ediția 2023
„O performanță impozantă, o întreprindere curajoasă, laborioasă.” (Andrei Pleșu)
Pericle și Cymbeline încearcă o formulă artistică nouă, pe care capodopera testamentară, Furtuna, o desăvârșește. Ultimele piese ale lui Shakespeare, așa-zisele romances, nu se mai preocupă doar de eroi sau de cupluri, ci de întregi familii; nu mai contează atât protagoniștii (goliți de psihologie, dar încărcați simbolic și alegoric), cât relațiile dintre ei. Cele trei drame explorează posibilitatea inversării antitragice a timpului prin acțiunea providenței: asistăm astfel la învierea morților, la regăsirea soților, părinților și copiilor înstrăinați și la recompunerea societății prin împăcare și iertare plenară.
Volumul face parte dintr-o serie care își propune să analizeze întreaga operă a lui Shakespeare.
Au mai apărut:
Titus Andronicus • Hamlet
Totu‑i bine când se sfârșește bine • Măsură pentru măsură
Sonete • Romeo și Julieta (ediția a II‑a)
Visul unei nopți de vară • Cum vă place (ediția a II‑a)
Troilus și Cresida • Timon din Atena
Othello • Poveste de iarnă
- An apariție
- 2023
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 224
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 106x180
Despre autori
Adrian PAPAHAGI s‑a născut la Cluj in 1976. Este doctor in studii medievale al Universității Sorbonne (Paris IV), profesor la Facultatea de Litere a Universității „Babeș‑Bolyai” din Cluj și director al Centrului de Istoria Cărții și a Textelor (CODEX). A predat la Sorbona și la Institutul Catolic din Paris, a efectuat stagii doctorale și postdoctorale la Oxford și Londra, a fost bursier al guvernului francez la École Normale Supérieure și bursier al Colegiului Noua Europă. Volume publicate: Boethiana mediaevalia, București: Zeta Books, 2010; ABC‑Darul creștin‑democrației (cu ilustrații de Devis Grebu), București: Curtea Veche, 2012; Vocabularul cărții manuscrise, București: Ed. Academiei Române, 2013 (coord.); Wyrd. Ideea destinului în literatura engleză veche, Cluj: Eikon, 2014; Creștinul în cetate: Manual de supraviețuire, Iași: Doxologia, 2017; Manuscrisele medievale occidentale din România: Census, Iași: Polirom, 2018 (coord.); Providence and Grace: Lectures on Shakespeare’s Problem Plays and Romances, Cluj: Presa Universitară Clujeană, 2020; A Transylvanian Puzzle: Reconstructing Medieval Culture from Manuscript Fragments, Cluj: Presa Universitară Clujeană, 2022; Books from Lost Libraries: The Medieval Dioceses of Cenad, Oradea, and Transylvania, Cluj: Presa Universitară Clujeană, 2023.