Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
Șampania regilor
ISBN
978-973-46-9053-4
An apariție
2022
Lună apariție
9
Număr pagini
304
Tip ediție
broșată
Format
145x225
Colecție
-
Domenii

Șampania regilor

O istorie a primei fabrici de șampanie din România, Pivnițele Rhein & Cie (1892-2022)

Autori: Dorin Stănescu
49,95 lei

 

La sfârșitul secolului al XIX-lea, o comunitate mică de sași a înțeles potențialul Văii Prahovei și s-a stabilit în această zonă aflată la granița dintre Vechiul Regat și Austro-Ungaria. Cu sprijinul Regelui Carol I, în scurt timp aici s-a înregistrat cel mai mare ritm al industrializării din România. Povestea familiei Rhein, care a jucat un rol esențial în modernizarea României, este strâns legată de cea a localităților de pe Valea Prahovei, în special Azuga, și a Casei Regale din România. În Azuga au fost ridicate, printre altele, o fabrică de postav, una de bere, un depozit de vin și o fabrică de șampanie, aceasta din urmă făcând celebră familia Rhein atât în țară (unde firma sa a devenit furnizoare oficială a Casei Regale), cât și în străinătate. Istoria familiei s-a suprapus cu cea a șampaniei în România, de la primele reușite, câștigarea renumelui și anii de glorie, până la decăderea din perioada comunistă. În Șampania regilor, Dorin Stănescu dezvăluie elementele care au dus la succesul uluitor al renumitei licori și la dezvoltarea fără precedent a localităților nou-industrializate, un exemplu că, atunci când oficialitățile și antreprenorii colaborează pentru un țel comun, nimic nu este imposibil.

 „Este frapant că oamenii aceștia stabiliți într‑un cătun cu 20 de case au făcut ca la 1900 să se vorbească despre munca lor chiar și la Paris. Nu este o întâmplare faptul că la 1900, în cadrul Expoziției Universale, întreprinderile Rhein de la Azuga au fost medaliate pentru calitatea produselor lor. Despre calitatea produselor vorbesc nu doar medaliile obținute de‑a lungul timpului, ci și faptul că aceste produse erau cerute în afara țării.
În cadrul «imperiului» Rhein, un loc aparte l‑a avut Fabrica de Șampanie Rhein Azuga, a cărei activitate complexă am prezentat‑o caleidoscopic, din perspectivă economică, dar și din perspectiva istoriei culturale, reconstituind povestea a două generații ale familiei Rhein și, mai ales, modul în care șampania Rhein a fost receptată în societatea românească din prima jumătate a secolului XX.
Pivnițele Rhein & Cie ilustrează felul în care, la îndemnul Regelui Carol I, a fost creată și încurajată industria națională a României moderne. Astfel, la Azuga a fost construită prima mare fabrică românească de șampanie, iar cel care i‑a dat strălucire a fost Heinrich Rhein, urmat de cei trei fii ai săi. Numeroasele medalii naționale și prestigioasele premii internaționale obținute la expoziții și târguri din Europa între anii 1905 și 1937 au demonstrat că sloganul publicitar care afirma că șampania Rhein este egala produselor franceze nu era o exagerare.” (Dorin Stanescu)
An apariție
2022
Lună apariție
9
Număr pagini
304
Tip ediție
broșată
Format
145x225
Fără comentarii


Despre autori


Dorin Stănescu (n. 1974), doctor în istorie al Universității din București (2009), bursier postdoctoral în cadrul programelor Europeus, derulat de Universitatea din București (noiembrie 2011 – februarie 2012), și Cendari Transnational Access Fellows, Trinity College Dublin (noiembrie 2015 – ianuarie 2016). Este vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România (din 2019). Cele mai recente lucrări publicate: Republica de la Ploiești (2016) și Statuia Libertății. O istorie republicană ilustrată (în colaborare cu Dan Gulea, 2020).Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:

Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.