- ISBN
- 978-973-46-8931-6
- An apariție
- 2022
- Lună apariție
- 3
- Număr pagini
- 464
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- -
- Domenii
Rusia, o ecuaţie complicată
Convorbiri cu Lucian Popescu Ediţia a II-a adăugită, cu cele mai recente texte despre războiul din Ucraina
Autori: Armand Goșu„Aveţi în mâini o carte de istorie prevăzută, explicată şi trăită. După trei decenii de studii postsovietice – cu un strălucit doctorat la Moscova, unde a fost şi corespondentul BBC –, profesorul Armand Goşu ne prezintă «complicata ecuaţie» a Rusiei lui Vladimir Putin până la faza ei paroxistică: agresiunea armată asupra Ucrainei şi urmările sale globale. Analizele incluse în această ediţie adăugită a volumului cuprind fapte, evenimente, doctrine şi trăsături specifice gândirii neoimperiale prin care contestatul lider de la Kremlin încearcă, manu militari, reunificarea spaţiului slav şi reîmpărţirea Europei în sfere de influenţă.
De vreme ce România se află în prima linie a acestui joc geo-politic periculos, avem interesul de a ne cunoaşte turbulentul vecin, cu tot cu fantasmele şi ambiţiile sale nemăsurate. Armand Goşu rămâne cel mai competent ghid în «chestiunea rusă», pe care ne-o prezintă radiografic, ajutându-ne să ieşim de sub asediul dezinformării şi al emoţiilor imediate. O lectură fundamentală, într-un moment epocal, când încleştarea dintre despotism şi democraţie nu mai poate fi amânată.” (Teodor Baconschi)
- An apariție
- 2022
- Lună apariție
- 3
- Număr pagini
- 464
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Fereastra către Răsărit deschisă de basarabeni • Cum s-a strecurat propaganda rusească la Forumul Mondial al Holocaustului. Şi de ce vrea Putin să rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial • „O falangă feminină, pe care Lukaşenko, un misogin, a desconsiderat-o şi a ridiculizat-o în toate ocaziile, i-a aplicat lovituri mortale” • Cum a ajuns Rusia să spună că Navalnîi s-a otrăvit singur şi despre neputinţa Occidentului în faţa situaţiei din Belarus • Zi istorică pentru Ucraina. Înfiinţarea Bisericii autocefale. Consecinţe pentru Kiev, Moscova şi Bucureşti • „S-a furat masiv. Nici în Rusia nu se fură la vot cum s-a furat acum în Republica Moldova. Putin poate să fie invidios pe Plahotniuc” • Cum a câştigat Maia Sandu. Rolul enorm al diasporei. Cât l-a ajutat Moscova pe Dodon • Putinismul n‑o să dispară odată cu Putin. Rusia a intrat într‑un lung ciclu de ostilitate împotriva Occidentului • Putin e învins în fiecare zi, iar Ucraina devine o mare naţiune. Nu cred că Transnistria o să se implice în război
Despre autori
Armand GOȘU predă din 2004 istoria politică a Rusiei și a URSS, istoria politicii externe și a diplomației sovietice, evoluții în fostul spațiu sovietic și introducere în istoria serviciilor secrete sovietice. Are un doctorat în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus (Moscova, 1998). A avansat până la gradul de cercetător științific principal II la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, unde a lucrat între 1991 și 2001. A fost coordonator de programe la Institutul Român de Istorie Recentă (2002-2004). Din 2004 este conferențiar la Universitatea din București. A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC, în anii 1995-1998 și 1999-2000. Între 2005 și 2010 a fost redactor-șef adjunct, iar în perioada 2013-2014 redactor-șef al Revistei 22, editată de Grupul pentru Dialog Social. De același autor: Euro-falia. Turbulențe și involuții în fostul spațiu sovietic (2016), Democrația sub asediu. România în context regional (coordonator împreună cu Alexandru Gussi, 2019), Istoria comunismului din România, vol. III: Documente. Nicolae Ceaușescu (1972-1975) (coeditor, Polirom, 2016), Rusia, o ecuație complicată (Polirom, ed. I, 2021, ed. a II-a, 2022), Între Napoleon și Alexandru I (Polirom, 2022), Putin, obsesia imperiului (cu ilustrații de Dan Perjovschi, Polirom, 2022).