Editie bilingva
Traducere de Dorin Garofeanu
Studiu introductiv, tabel cronologic si note explicative de Dragos Mirsanu
Editie ingrijita de Adrian Muraru
Volumul reconstituie istoria bisericeasca a veacurilor patru si cinci din perspectiva „eretica”: autorul, arian, a fost pedepsit printr-o damnatio memoriae care a presupus eliminarea cartilor sale din bibliotecile medievale. In mod curios, un rezumat al acestei istorii „eretice” este facut de Fotie, un patriarh al Constantinopolului din secolul al IX-lea, iar acestui rezumat i se adauga fragmente a caror origine pare sa se afle in Istoria bisericeasca a lui Filostorgiu si care s-au pastrat in alte opere medievale. Astfel accesibila, Istoria este plina de surprize: in ea imparatul Constantin I moare nu din pricina unei boli, asa cum ne invata vulgata istorica, ci otravit intr-un complot pus la cale de propriii frati, Asia si Africa sint descrise in tonul comun al acelor mirabilia medievale, paradisul este plasat spre Rasarit, intre Eufrat si Tigru. Disputele bisericesti sint surprinse din perspectiva ariana, insa Istoria bisericeasca a lui Filostorgiu ramine esentiala pentru cunoasterea intervalului 300-425, fiind prin excelenta sursa primara a acestuia.
„Istoria lui Filostorgiu este cuprinsa in douasprezece carti, ale caror prime litere, luate impreuna, formeaza numele autorului. Lucrarea incepe cu «cearta», cum o numeste acesta, lui Arie cu Alexandru, care a fost, dupa cum Filostorgiu declara, si cauza ereziei. El continua pina la proclamarea ca imparat a lui Valentinian (care era copilul Placidiei si al lui Constantiu) si moartea lui Ioan, uzurpatorul.
Aceasta
Istorie este insa mai mult un encomion inchinat celor cu aplecari eretice si, in acelasi timp, o denigrare a ortodocsilor si o mustrare a lor decit o istorie in adevaratul inteles al cuvintului.” (Fotie al Constantinopolului)