Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
Moscova-Petuski
ISBN
978-973-46-4380-6
An apariție
2014
Lună apariție
4
Număr pagini
168
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Colecție
TOP 10+
Domenii

Moscova-Petuski

(ediţie de buzunar)

Autori: Venedikt Erofeev
 
Traducere din limba rusa si note de Emil Iordache
 
Venicika Erofeev ia trenul din Moscova si incearca sa ajunga la iubita lui, care-l asteapta nerabdatoare in gara Petuski. Alaturi de ingerii care-i tot apar prin preajma pe masura ce, ca sa-si treaca plictisul, mai ia un git de votca, alaturi de o sleahta de pasageri hirsiti in ale socialismului si-n meandrele de necuprins ale tariei datatoare de fantezii multilaterale, Venicika rememoreaza in bataie de joc realizarile extraordinare ale omului sovietic si marcheaza fiecare kilometru al calatoriei cu cite o reteta de alcool datator de fericire.

„Spatiul intilnirii dintre bautorul metafizic si lumea «realistilor» este acela al mahmurelii. Moscova-Petuski nu este numai un imn dedicat bauturii, ci si un bocet mahmur al intilnirii cu lumea. In restaurantul de la gara, buimac, eroul mediteaza: «De ce-s cu totii atit de grosolani?… De ce asa? O, daca intreaga lume, daca fiecare din lumea asta ar fi linistit si temator, cum sint eu acum, daca ar fi nesigur de sine si s-ar indoi de temeinicia locului sau sub soare – ce bine ar fi… As accepta sa traiesc pe pamint si o vesnicie, daca mai inainte mi s-ar arata un ungher unde nu intotdeauna este loc pentru faptele eroice».” (Emil Iordache)
An apariție
2014
Lună apariție
4
Număr pagini
168
Tip ediție
broșată
Format
106x180
Fără comentarii


Despre autori


Nascut sub zodia protestului, Venedikt Erofeev (1938‑1990) s‑a dovedit in perioada studiilor un elev si mai apoi un student cu caracter puternic, asemenea tatalui, unul dintre multii arestati in 1946 pentru „propaganda antisovietica“. In 1955 Erofeev este admis la Facultatea de filologie a Universitatii din Moscova. Va fi exmatriculat timp de trei semestre, pentru comportament „necuviincios si inadecvat”. Nu renunta insa la studii si frecventeaza cursurile altor facultati. In anii ’60‑’70 se casatoreste, calatoreste mult, are citeva slujbe marunte si scrie cea mai importanta opera a sa : „poemul” Moscova‑Petuski, care avea sa circule multa vreme in exemplare dactilografiate si sa fie publicat in spatiul rus abia la sfirsitul anilor ’80. Inainte de moarte avea sa mai scrie o piesa de teatru (Walpurgisnacht) si sa inceapa o alta, avind ca subiect viata lui Fanny Kaplan. Se pare ca tot in anii ’80 a scris un roman despre compozitorul rus Dimitri Sostakovici, roman niciodata gasit.


Produs adăugat la favorite

Noi și partenerii noștri stocăm și/sau accesăm informațiile de pe un dispozitiv, cum ar fi modulele cookie, și prelucrăm date cu caracter personal, cum ar fi identificatori unici și informații standard trimise de un dispozitiv, pentru reclame și conținut personalizate, măsurători de reclame și de conținut, informații despre publicul-țintă, precum și în scopul dezvoltării și îmbunătățirii produselor.
Cu permisiunea dvs., noi și partenerii noștri putem folosi date și identificări precise de geolocație prin scanarea dispozitivului. Puteți da clic pentru a vă da acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus.
Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dvs. cu caracter personal să nu necesite consimțământul dvs., dar aveți dreptul de a refuza o astfel de prelucrare. Preferințele dvs. se vor aplica numai acestui site web.