- ISBN
- 978-630-344-206-8
- An apariție
- 2025
- Lună apariție
- 6
- Număr pagini
- 240
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
- Colecție
- COLLEGIUM > Științele educației
- Domenii
Marketingul educaţional
Autori: Ion Albulescu , Cătălin Glava , Adriana Denisa Manea , Cristian Stan
„Structurat în unsprezece capitole, volumul tratează într-o manieră integrativă problematicile complexe din sfera marketingului educațional, plecând de la delimitările conceptuale specifice acestuia și explicitările terminologice operaționale ale elementelor-cheie definitorii pentru discursul de marketing (public-țintă, piață educațională, mix de marketing, cerere și ofertă) și continuând cu trecerea în revistă a principalelor aspecte ce țin de conținutul marketingului (funcții și principii ale marketingului educațional, imaginea/viziunea și misiunea instituției, serviciile/produsele și bunurile educaționale, brandingul educațional etc.). Sunt marcate, de asemenea, elemente/modalități concrete de realizare a activității de marketing precum: cercetarea în marketing (metode și instrumente de cercetare, analiza mediului intern și extern, segmentarea pieței, strategiile de marketing), comunicarea de marketing (modele și instrumente comunicaționale), elaborarea produselor de marketing (spot publicitar, pliant, broșură, scrisoare, flyere, fluturaș, poster, afiș, site-ul instituțional, blog etc.). Caracteristicile marketingului educațional, necesitatea abordării acestuia și modalitățile de asigurare a condițiilor de eficiență în marketing sunt evidențiate de-a lungul întregului volum ca un fir roșu ce susține interdependența conținuturilor abordate.
Marketingul educațional este un suport informativ pentru manageri și cadre didactice care se confruntă cu problema asigurării școlarității funcționale și eficiente – educație de calitate, inserția socială și profesională a tinerilor și a adulților pe piața muncii, pregătirea dezirabilă a fiecărui educabil (elev/student/cursanți diferiți) – în acord cu nevoile și posibilitățile lor reale de dezvoltare, facilitând dobândirea independenței personale și profesionale.” (Coordonatorii)
- An apariție
- 2025
- Lună apariție
- 6
- Număr pagini
- 240
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
Marketingul educațional. Noțiuni introductive • Principiile și funcțiile marketingului educațional • Școala ca instituție furnizoare de servicii educaționale • Viziunea, misiunea și valorile organizației școlare • Marketingul ca promovare a realităților vieții școlare • Marketingul intern • Comunicarea în activitatea de marketing • Brandingul educațional. Crearea și promovarea brandului școlar • Cercetarea de marketing educațional • Calitatea și eficiența în marketing. Strategii de marketing educațional • Modalități practice de realizare a marketingului educațional
Despre autori

Ion ALBULESCU este profesor doctor habilitat în cadrul Departamentului de Științe ale Educației și îndrumător de doctorat în cadrul Școlii doctorale Educație, reflecție, dezvoltare, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Babeș‑Bolyai”, Cluj‑Napoca. A publicat numeroase lucrări în domenii științifice precum didactica, alternativele educaționale sau doctrinele pedagogice. Dintre acestea menționăm: Histoire de la pensée et de la pratique pédagogiques roumaines (Institut Culturel Roumain, 2006), Morală și educație (Eikon, 2008), Doctrine pedagogice (Editura Didactică și Pedagogică, 2009), Pedagogii alternative (ALL, 2014), Pedagogia comparată. Fundamente teoretice și cadre metodologice (Institutul European, 2016), Orientări în filosofia contemporană a educației (în colab., Editura Didactică și Pedagogică, 2018), Instruirea bazată pe înțelegere. Cum îi sprijinim pe elevi să învețe eficient (Didactica Publishing House, 2020), Învățarea flexibilă (Didactica Publishing House, 2024). Acestora li se adaugă mai multe articole publicate în reviste importante și numeroase volume colective pe care le‑a coordonat.

Cătălin GLAVA este conferențiar doctor în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației și director al Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, Universitatea „Babeș Bolyai”, Cluj Napoca. Licențiat și doctor în științele educației la aceeași universitate, are peste 20 de ani de activitate didactică, de formare inițială și continuă a cadrelor didactice și de cercetare știinţifică. Este expert evaluator permanent ARACIS, membru al Comisiei 5, Ştiinţe administrative, ale educaţiei și psihologie, și membru evaluator CSA a Ministerului Educației, cu zeci de evaluări la activ. A publicat, în calitate de autor sau coautor, lucrări științifice în domenii precum pedagogia digitală, politici educaționale, educația timpurie, pedagogia familiei, dintre care amintim: Introducere în pedagogia preșcolară (în colab., Dacia, 2002), Formarea competențelor didactice prin intermediul e‑learning. Modele teoretice și aplicative (Casa Cărții de Știință, 2009), Școala online. Elemente pentru inovarea educației. Raport de cercetare evaluativă (în colab., Editura Universității din București, 2020).

Adriana Denisa MANEA este conferențiar doctor în cadrul Departamentului de Științe ale Educației, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Babeș‑Bolyai”, Cluj‑Napoca. Activitatea sa didactică și de cercetare se încadrează în sfera de interes a domeniilor management și marketing educațional, educație incluzivă, pedagogia comunicării, pedagogia adulților, teoria și metodologia evaluării, managementul învățării, consiliere educațională. Activitatea sa publicistică este concretizată în două volume în calitate de unic autor, două în calitate de coautor, nouă volume coordonate, 15 capitole în volume publicate la edituri internaționale și naționale de prestigiu, 48 de articole și studii apărute în reviste indexate ISI/BDI şi 47 de articole publicate în volumele unor conferinţe științifice, dintre care menționăm Educația incluzivă. Teorie și aplicații (Școala Ardeleană, 2020) și Managementul organizației școlare. Implicații ale managementului democratic‑participativ. Studiu de caz (Eikon, Școala Ardeleană, 2020).

Cristian STAN este profesor doctor habilitat în cadrul Departamentului de Științe ale Educației, îndrumător de doctorat și director al Școlii doctorale Educație, reflecție, dezvoltare din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Babeș‑Bolyai”, Cluj‑Napoca. Domeniile sale principale de interes includ teoria educației, teoria și metodologia evaluării didactice, managementul comunicării educaționale, tipologia relațiilor interpersonale și managementul conflictelor. A publicat numeroase lucrări științifice în calitate de coordonator, autor și coautor, articole în reviste indexate ISI/BDI, capitole și studii la edituri internaționale și naționale de prestigiu, dintre care amintim Autoevaluarea și evaluarea didactică (Presa Universitară Clujeană, 2001) şi Teoria educației. Actualitate și perspective (Presa Universitară Clujeană, 2001).