- La reducere!
- -35%
- ISBN
- 978-973-46-9895-0
- An apariție
- 2024
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 776
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Seria de autor „Orhan Pamuk”
- Domenii
Nopţile ciumei
Autori: Orhan Pamuk
Valabilitate promotie: - 23-01-2025 in limita stocului disponibil.
Premiul Nobel pentru Literatură 2006
Traducere din limba turcă si note de Luminița Munteanu
Suntem în aprilie 1900, în Levant, pe insula imaginară Minger, al 29-lea vilaiet al Imperiului Otoman, undeva între Creta și Cipru. Pe fundalul destrămării imperiului, tensiunile dintre grecii ortodocși și turcii musulmani de pe insulă se ascut tot mai tare, întreținute și de valiul Sami Pașa. În aceste condiții, când în Minger izbucnește ciuma, adusă fie de musulmani de la Mecca, fie de greci de la Alexandria, Sultanul Abdülhamit al II-lea își trimite chimistul personal, pe Bonkowski Pașa, cel mai renumit expert în epidemiologie din imperiu, pentru a-i pune capăt. Lucru aproape imposibil când o bună parte dintre musulmani resping carantina și răspândesc zvonul că însuși chimistul catolic ar fi adus ciuma cu el. O crimă sângeroasă zguduie insula, iar pentru descoperirea făptașului, Sultanul, pasionat de povestirile cu Sherlock Holmes, trimite un al doilea specialist, pe blajinul doctor Nuri, însoțit de isteața lui soție, Pakize Sultan, prințesă otomană. Nopțile ciumei este un roman istoric plin de suspans, care tratează cu multă ironie teme extrem de actuale într-un cadru de epocă pitoresc.
„Insula pe care Pamuk o inventează cu o dragoste dusă până la obsesie constituie o lume de o bogăție a detaliului magică, retrasă în sine și absolut personală, scânteietoare ca un palat al memoriei, ca și cum autorul ar evoca un oraș pierdut al tinereților sale, un alter ego desăvârșit, un Istanbul în exil. Mingerul, în concepția lui Pamuk, este un Eden imposibil, un loc de o frumusețe fantastică, iar romanul se dezvăluie ca un straniu paradox: vast, însă ușor de parcurs, o carte despre suferință și durere ce oferă totodată o lectură degajată și jovială.” (The New Yorker)
„Împletind abil un realism expresiv cu comentariul social ironic, laureatul Nobel Orhan Pamuk oferă o istorie fictivă care se folosește de prea-bine-cunoscuta realitate trăită a unei pandemii mortale pentru a explora încă o dată unul dintre subiectele sale predilecte: birocrația otomană confruntată cu reformele sociale moderne. Niciun roman de Pamuk nu trebuie ratat, iar forța acestei cărți mereu proaspete va stârni cu atât mai mult interesul cititorului.” (Booklist)
- An apariție
- 2024
- Lună apariție
- 5
- Număr pagini
- 776
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Orhan Pamuk s‑a născut în 1952, la Istanbul, şi a crescut într‑o familie numeroasă, asemănătoare acelora pe care le descrie în romanele Cartea neagră şi Cevdet Bey şi fiii săi, într‑o zonă înstărită din Nişantaşı. La douăzeci şi trei de ani, Orhan Pamuk hotărăşte să devină romancier; trăieşte retras în apartament şi începe să scrie. Cu excepţia unei perioade de trei ani petrecute la New York, a locuit numai la Istanbul. Scrie romane de treizeci de ani şi nu a avut niciodată altă meserie. Cărţile i‑au fost traduse în peste cincizeci de limbi, iar unul dintre cele mai apreciate romane ale sale, Mă numesc Roşu, a cîştigat în anul 2003 IMPAC Dublin Literary Award. În 2006, Orhan Pamuk a primit Premiul Nobel pentru Literatură, numărîndu‑se printre cei mai tineri laureaţi ai săi.
Credit foto: Koray Şentürk, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Archive