- La reducere!
- -35%
- ISBN
- 978-973-46-7921-8
- An apariție
- 2019
- Lună apariție
- 7
- Număr pagini
- 512
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
- Colecție
- BIBLIOTECA POLIROM > Seria de autor „Orhan Pamuk”
- Domenii
Cartea neagră (ediția 2019)
Autori: Orhan Pamuk
Valabilitate promotie: - 23-01-2025 in limita stocului disponibil.
Traducere din limba turcă şi note de Luminiţa Munteanu
Premiul Nobel pentru Literatură 2006
„Adevărata capodoperă a lui Orhan Pamuk” (The Times Literary Supplement)
„În Istanbul, civilizaţia se dezvoltă în mai multe straturi. Cartea neagră le uneşte într-un colaj plin de forţă, iar unitatea lor vine din propria mea energie, din limbajul meu. Nu sînt un purist, nu am vrut niciodată cu tot dinadinsul să fim doar orientali sau doar occidentali, căci unicitatea vieţii în Istanbul nu vine din originile ei occidentale sau orientale. În definitiv, cel mai important este ca aceste poveşti, imagini şi idei, toate diferite, să poarte un dialog.” (Orhan Pamuk)
„Textura alunecoasă, echivocă, a celui de-al doilea roman al lui Orhan Pamuk este o reflectare estetic-literară îngemănată cu imaginea unui Istanbul modern, locul unde se petrece acţiunea Cărţii negre. Romanul este o lume în care «totul imita totul, în care toate poveştile şi toţi oamenii erau, rînd pe rînd, copia şi originalul altor poveşti şi ale altor oameni şi în care toate poveştile se deschideau spre alte poveşti».” (Jonathan Coe)
„În Cartea neagră, Orhan Pamuk dă impresia că viaţa are tot atîtea sensuri cîte covoare sînt într-o moschee. Şi, precum covoarele, adevărurile şi poveştile dintr-o carte arată deosebit unele de celelalte – vechi sau noi, viu colorate sau şterse. Dar, deşi toate sînt făcute la fel, din acelaşi material, doar cîteva au puterea să ne uimească.” (The Nation)
- An apariție
- 2019
- Lună apariție
- 7
- Număr pagini
- 512
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 130x200
Despre autori
Orhan Pamuk s‑a născut în 1952, la Istanbul, şi a crescut într‑o familie numeroasă, asemănătoare acelora pe care le descrie în romanele Cartea neagră şi Cevdet Bey şi fiii săi, într‑o zonă înstărită din Nişantaşı. La douăzeci şi trei de ani, Orhan Pamuk hotărăşte să devină romancier; trăieşte retras în apartament şi începe să scrie. Cu excepţia unei perioade de trei ani petrecute la New York, a locuit numai la Istanbul. Scrie romane de treizeci de ani şi nu a avut niciodată altă meserie. Cărţile i‑au fost traduse în peste cincizeci de limbi, iar unul dintre cele mai apreciate romane ale sale, Mă numesc Roşu, a cîştigat în anul 2003 IMPAC Dublin Literary Award. În 2006, Orhan Pamuk a primit Premiul Nobel pentru Literatură, numărîndu‑se printre cei mai tineri laureaţi ai săi.
Credit foto: Koray Şentürk, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Archive