- ISBN
- 978-973-46-1192-8
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 12
- Număr pagini
- 544
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 130x200
- Colecție
- OPERE > Radu Cosașu
- Domenii
Opere I. Maimuțele personale. Povești pentru a-mi îmblînzi iubita. Alți doi ani pe un bloc de gheață
Autori: Radu Cosașu
„Din viata si din cultura, din intimplarile terne ale uneia si din lipsa de evenimente pasionale a celeilalte, Cosasu stie sa faca un singur spectacol, continuu si scinteietor. Cosasu are harul frazei ce nu seamana cu a nimanui, un har pe care nu-l ocroteste, nu-l cruta, nu-l divinizeaza si nu-l rasfata, dindu-i dimpotriva mereu si mereu ceva de facut, ceva de lucru, nesuportind sa-l vada stind degeaba, intr-un dulce si binemeritat repaus. E un har special.
Cine sa fi scris aceasta pagina decit exact si numai acela care a scris-o? Cine ar putea sa-l inlocuiasca si sa o inlocuiasca? E bine sa ne gindim si la astfel de lucruri «simple» cind citim. Se intimpla sa fie chiar lucrurile decisive.” (Lucian Raicu)
„Descendenta filiala poate fi descoperita nu doar in interesul pentru cotidian si «fleac» ori in simtul umorului, ci si in acuitatea caragialianului «simt enorm si vaz monstruos». Cu aceasta acuitate, Radu Cosasu isi investigheaza ritmurile schimbatoare ale trupului, vulnerabilitatea, traseul sinuos al iubirii, conditia de citadin si cea de necredincios si, cu o participare speciala, trecutul. Apar mai cu seama in Povesti pentru a-mi imblinzi iubita rememorari necrutatoare. Eliberat de supunerea la dogma si revolutie, dezlegat de povara propriului entuziasm, dezvaluind un eu autentic, dilematic, nevrotic si nuantat (ce nu renunta insa nicidecum la umor), Radu Cosasu devine specialist in «doloradiografii», unele dintre cele mai rezistente radiografii artistice ale literaturii romane postbelice.” (Sanda Cordos)
- An apariție
- 2008
- Lună apariție
- 12
- Număr pagini
- 544
- Tip ediție
- cartonată
- Format
- 130x200
Despre autori
Radu Cosaşu (1930-2023), unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români contemporani. În perioada 1973-1989 a publicat un ciclu de nuvele (în şase volume) intitulat Supravieţuiri (Editura Cartea Românească) şi inspirat din experienţa sa politică şi literară, pus sub semnul unei consecvente autocritici duse pînă la autoironie. După 1989, aceste Supravieţuiri, fără modificări oportuniste, la zi, au fost montate într-o ordine cronologică, permiţînd o nouă lectură, în sensul clasic al unei „educaţii sentimentale”, precum şi în cel postmodern al autoficţiunii. Din 1997 semnează o rubrică săptămînală în ProSport, apoi, pînă în prezent, în Gazeta Sporturilor. În 2007 a primit din partea Uniunii Scriitorilor Premiul Naţional pentru Literatură. La Editura Polirom au mai apărut: Opere I. Maimuţele personale • Poveşti pentru a-mi îmblînzi iubita • Alţi doi ani pe un bloc de gheaţă (2008), Opere II. O vieţuire cu Stan şi Bran • Sonatine (2009), Opere III. Cinci ani cu Belphegor • Mătuşile din Tel Aviv (2009), Opere IV. Supravieţuirile: 1. Rămăşiţele mic-burgheze • 2. Armata mea de cavalerie (2011), Opere V. Supravieţuirile: 3. Logica (2013), Opere VI. Supravieţuirile: 4. Pe vremea cînd nu mă gîndeam la moarte • 5. Gărgăunii (2014), Viaţa ficţiunii după o revoluţie (2016; Premiul pentru proză al Radio România Cultural, 2017, Premiul pentru proză al revistei Observator cultural, 2017) şi Fotbal plus ai mei şi ai noştri (2017).