- ISBN ePub
-
978-973-46-3204-6
- ISBN PDF
-
978-973-46-3205-3
- An apariție
-
2012
- Tip ediție
- eBook
- Format
- ePub (Adobe DRM), PDF (Adobe DRM)
- Colecție
- COLLEGIUM > Psihologie
- Domenii
Nevoia de a spori eficiența activităților de tip militar, la nivel individual, de grup și organizațional, a dus la apariția psihologiei militare, un domeniu complex, în care se regăsesc elemente de psihologie organizațională, a personalității, clinică și experimentală. Volumul abordează psihologia militară ca pe un corp de aplicații ale diverselor ramuri ale psihologiei în contextul categoriilor de forțe militare (trupele terestre, aviația, marina) și al situațiilor în care se află personalul militar (selecție, instruire, adaptare la misiuni reale de luptă etc.). Alături de problemele clasice, sînt analizate cele pe care le generează relația tot mai complexă om-mașină, prezența femeilor în armatele actuale, războiul psihologic cu mijloace moderne sau terorismul. Impresionantă prin numărul și varietatea temelor tratate, rigoare și spirit științific, Psihologie militară se impune ca o lucrare de referință în domeniu.
- An apariție
- 2019
- Lună apariție
- 3
- Număr pagini
- 400
- Tip ediție
- broșată
- Format
- 160x235
Psihologia militară: definirea domeniului, scurt istoric • Condițiile extreme de mediu și efectul lor asupra performanței militare • Sistemul om-mașină și performanța militară • Oboseala operațională • Stresul de luptă • Adaptarea militară • Conducerea în mediul militar • Selecția psihologică • Războiul psihologic: operațiunile psihologice și terorismul
Despre autori
Marian Popa este colonel în rezervă, conferenţiar la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Universitatea din Bucureşti, unde predă, pe lîngă cursul de psihologie militară, cursuri de statistică, metodologia cercetării şi evaluarea performanţelor profesionale. A absolvit Facultatea de Psihologie a Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi, unde a obţinut şi titlul de doctor în psihologie. A profesat ca psiholog în cadrul Şcolii de ofiţeri de aviaţie „Aurel Vlaicu”, Boboc, în perioada 1976‑1990, specializîndu‑se în psihologie aeronautică pe lîngă Laboratorul de psihologie al Centrului de Medicină Aeronautică din Bucureşti, condus de Valeriu Ceauşu. În 1976 şi 1977 a făcut parte, în calitate de psiholog, din grupa de coordonare a pregătirii preliminare a candidaţilor cosmonauţi români. Între 1990 şi 2006 a lucrat în cadrul Institutului Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială „Victor Anastasiu” din Bucureşti, mai întîi ca psiholog în Biroul de securitate a zborului, iar apoi ca şef al Secţiei de psihologie. În 1998 a obţinut certificatul de psiholog de aviaţie din partea European Association of Aviation Psychology (EAAP), iar în 2001 a urmat cursul Human Factor Accident Prevention and Investigation, organizat de EAAP şi Institute of Air Navigation Services din Luxemburg. Este autorul a peste 60 de studii de psihologie, membru al Asociaţiei Psihologilor din România, International Council of Psychologists şi European Association of Methodology. A mai publicat: Psihologie aeronautică (2005), Statistică pentru psihologie. Teorie şi aplicaţii SPSS (ediţia a II‑a, Editura Polirom, 2008), Introducere în psihologia muncii (Editura Polirom, 2008), Statistici multivariate aplicate în psihologie (Editura Polirom, 2010).